Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 11:40

Αύξηση των επιτοκίων στη Σουηδία

Σε αύξηση των επιτοκίων της από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας σε μια προσπάθεια να αποθερμάνει την οικονομία.

Σε αύξηση των επιτοκίων της από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας σε μια προσπάθεια να αποθερμάνει την οικονομία. Προέβλεψε, μάλιστα, περισσότερες αυξήσεις εντός του 2011 απ’ ό,τι εκτιμούσε προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, η Riksbank αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα έξι μέλη του δ.σ. της τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου αμετάβλητου.

Τα κρατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση για τις εξαγωγές της χώρας έδωσαν δυναμική στην ανάκαμψη και ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές κατοικίας. Η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου το πρώτο τρίμηνο, η ανεργία μειώθηκε, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασε και η βιομηχανική παραγωγή.

«Η σουηδική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό μετά τη σοβαρή επιβράδυνση», τονίζει η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της. «Την ίδια στιγμή, η οικονομική ανάπτυξη στο εξωτερικό αναμένεται να είναι χαμηλότερη, το οποίο σημαίνει ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης» το 2011 «δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί τόσο όσο θεωρείτο προηγουμένως», σημειώνει.

Η Riksbank εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2010, στο 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2011 και στο 3,1% το τρίτο τρίμηνο του 2012.