Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 09:47

Οριακή άνοδος στο Τόκιο

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν σήμερα -μετά από τρεις κατά σειρά πτωτικές συνεδριάσεις- οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών και τηλεπικοινωνιακών ομίλων, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας και τραπεζών.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,05% και διαμορφώθηκε στις 8.464,77 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 8.380,46 μονάδες. Σημειώνεται ότι στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις οι συνολικές του απώλειες άγγιξαν τις 500 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 839,62 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,29%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο τίτλος της KDDI, της υπ' αριθμόν δύο τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στην Ιαπωνία, μετά την αναβάθμισή της από το ινστιτούτο ερευνών Daiwa. Η μετοχική τιμή της KDDI ενισχύθηκε κατά 6,67%.

Ανάκαμψη παρουσίασαν στη σημερινή συνεδρίαση και οι εταιρείες που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ επωφελούμενες από την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του γιεν. Η ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται κυρίως στις δηλώσεις του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, εάν συνεχιστεί η «αφύσικη», όπως τη χαρακτήρισε, ανοδική πορεία του εγχώριου νομίσματος.

Οι μετοχές των εταιρειών Canon και Toyota ενισχύθηκαν κατά 1,81% και 0,98% αντιστοίχως. Αντιθέτως, έντονες πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Nikon, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι στο πρώτο εξάμηνο οι ζημίες της έφθασαν τα 3,48 δισεκ. γιεν έναντι κερδών ύψους 3,04 δισεκ. γιεν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η διοίκηση ωστόσο προέβη στην εκτίμηση ότι η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία στο σύνολο του οικονομικού έτους που λήγει το Μάρτιο με τη ζήτηση για ψηφιακές κάμερες να αντισταθμίζει την εξασθένηση των πωλήσεων ημιαγωγών. Η μετοχική τιμή της Nikon υποχώρησε σήμερα κατά 4,75%.