Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 10:36

Ρουμανία: Αξιολόγηση επιχειρηματικής συγκυρίας

Η οικονομική δραστηριότητα στους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών της Ρουμανίας θα διατηρηθεί σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου – Αυγούστου.

Η οικονομική δραστηριότητα στους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών της Ρουμανίας θα διατηρηθεί σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου – Αυγούστου, ενώ στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών θα καταγραφτεί σχετική μείωση της μέγιστης τάξης των 10 μονάδων σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της επιχειρηματικής συγκυρίας που πραγματοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των στελεχών της μεταποίησης υποστηρίζει πως η σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας θα αποτελέσει το βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου στο εξεταζόμενο τρίμηνο, ενώ αντίθετα η συνολική απασχόληση αναμένεται να καταγράψει ήπια μείωση σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η υποχώρηση της απασχόλησης στη μεταποίηση εκτιμάται πως θα τροφοδοτηθεί κυρίως από τους κλάδους της μεταλλουργίας, της επεξεργασίας πετρελαίου και της παραγωγής χημικών προϊόντων. Ανάλογες προσδοκίες περί σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφονται και στον κλάδο των κατασκευών.

Ωστόσο, η πλειονότητα των στελεχών στο λιανικό εμπόριο εκτιμά πως στο εξεταζόμενο τρίμηνο θα καταγραφτεί ήπια υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα συνοδευτεί τόσο από μείωση των παραγγελιών προς τις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και από συρρίκνωση της συνολικής απασχόλησης. Ανάλογη συμπεριφορά αναμένεται να ακολουθήσει και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης.

Balkan Markets Daily