Εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα stress tests των τραπεζών, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προανήγγειλε την αναθεώρηση επάρκειας του πτωχευτικού πλαισίου για τις τράπεζες και τους μη χρηματοπιστωτικούς τομείς.
Εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα stress tests των τραπεζών, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προανήγγειλε δε την αναθεώρηση επάρκειας του πτωχευτικού πλαισίου για τις τράπεζες και τους μη χρηματοπιστωτικούς τομείς.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο πράγμα η στήριξη ενός τραπεζικού συστήματος ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας, στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και άλλο πράγμα τα κέρδη των μετόχων των τραπεζών.
Επιχειρώντας να καταδείξει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά ανάμεσα στους τραπεζίτες και στο τραπεζικό σύστημα που στηρίζει τη χώρα, ανέφερε: «την ίδια ώρα που εξασφαλίσαμε για το τραπεζικό σύστημα την αναγκαία ρευστότητα και μάλιστα σε στιγμές δημοσιονομικής κρίσης και πιστοληπτικής υποβάθμισης της Ελλάδας και των τραπεζών της, την ίδια ώρα που δημιουργούμε ένα Ταμείο - δίχτυ ασφάλειας, την ίδια ώρα ζητήσαμε από τους μεγαλομετόχους των τραπεζών να συνεισφέρουμε για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θεσπίσαμε φορολόγηση των κερδών των μετόχων στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, θεσπίσαμε την φορολόγηση με 90% του μπόνους των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών καταθέσαμε και ψηφίζουμε νομοσχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, φορολογούμε τις βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές».
Όπως εξήγησε, το Ταμείο δεν είναι ένας ακόμη μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας, είναι ένα δίχτυ ασφάλειας που διατηρεί τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Τόνισε μάλιστα ότι δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο «δώρο» στους μετόχους των τραπεζών καθώς οι πρώτοι που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) εάν υπάρχει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας είναι οι ίδιοι οι μέτοχοι. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, τότε έρχεται και συνδράμει το Ταμείο.
Εξάλλου υπογράμμισε ότι με το Ταμείο υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας ελέγχου των τραπεζών από τους ιδιοκτήτες τους, δεν είναι πανάκεια το Ταμείο ούτε είναι κάτι που οι σημερινοί μέτοχοι θα το έβλεπαν εξαιρετικά ευπρόσδεκτο.
Εξειδικεύοντας επεσήμανε ότι το Ταμείο δημιουργείται ώστε να υπάρξει δίχτυ ασφάλειας και μέσω αυτού να προχωρήσουν οι τράπεζες σε πράξεις αναδιάρθρωσης εάν υπαχθούν για να εξασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και ταυτόχρονα να συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία.
Σημείωσε δε ότι υπάρχει πρόνοια τακτικής ενημέρωσης τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και της Βουλής των πεπραγμένων του Ταμείου (κάθε μήνα δελτία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο υπουργείο Οικονομικών και εξαμηνιαίες εκθέσεις στην Βουλή).
Χαρακτήρισε ακόμη «ατυχή» τον παραλληλισμό του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με το σσφαλιστικό, καθώς και την προσπάθεια να δοθεί η αίσθηση ότι με το ένα η κυβέρνηση κάνει δώρο στους τραπεζίτες και με το άλλο κόβει και συντάξεις.