Τέσσερις προσθήκες και νομοθετικές επαναδιατυπώσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Τέσσερις προσθήκες και νομοθετικές επαναδιατυπώσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, το δημόσιο εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους, μειώνεται κλιμακωτά από 30% έως 50% το κόστος εξαγοράς του πλασματικού χρόνου της στρατιωτικής θητείας, το κράτος θα είναι συγχρηματοδότησης στην τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ενώ το επίδομα των 800 ευρώ, που αντικαθιστά την 13η και 14η σύνταξη, θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στο βαθμό που τα οικονομικά της χώρας το επιτρέψουν και μετά από οικονομική μελέτη.
Εν τω μεταξύ, λαμβάνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, το οποίο, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος αφορά το σύνολο των διατάξεων αλλά και επιμέρους άρθρα. Ωστόσο, στη συνέχεια, η ένσταση αυτή απορρίφθηκε.
Αναπτύσσοντας τις ενστάσεις της ΝΔ περί αντισυνταγματικότητας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε κυρίως στις διατάξεις που προβλέπουν την μη κάλυψη από το κράτος, των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων, την ολοσχερή περικοπή συντάξεων σε περίπτωση ετεροαπασχόλησης, τον ενιαίο φορέα ασφάλισης ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, την χαμηλότερη βασική αμοιβή για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τον ορισμό των νέων διατάξεων περί την εργατική διαιτησία, με τρόπο όχι αυστηρά καθορισμένο.
«Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι συνταγματικό, αλλά οικονομικό και πολιτικό - και ο υπουργός δίνει πολιτική λύση» απάντησε ο Ντίνος Ρόβλιας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υφίστανται παραβιάσεις του Συντάγματος. Το κράτος οφείλει να εγγυάται το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το οποίο όμως δεν μπορεί να υφίσταται όταν το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αυτή τη βιωσιμότητα διασφαλίζει το νομοσχέδιο. Διότι, αν δεν προστατεύσουμε την ύπαρξη του ας, αν το αφήσουμε να καταρρεύσει, τότε εμείς παραβιάζουμε το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα δεν περιέχει καμία ρητή διάταξη για προστασία των συντάξεων ορισμένου ποσού. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 και 2010, έχει αποφασίσει πως η αρχή της ανταποδοτικότητας δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ούτε η αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών. ¶ρα συνταγματικό πρόβλημα δεν υφίστατο, ούτε και τώρα υφίσταται».
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας έθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό. Έκανε μάλιστα λόγο για ασφαλιστική «σφαγή».
Το ΚΚΕ δέχεται ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, τη στιγμή που δεν δέχεται το Σύνταγμα, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης. Κατηγόρησε δε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι έχουν κάνει το Σύνταγμα, όπως είπε, «λάστιχο». Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βαρβαρότητα της βαρβαρότητας».
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε γνωστοποιήσει πως και ο ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να υπερψηφίσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας.
«Δεν φοβόμαστε το δικαστικό έλεγχο»
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται το δικαστικό έλεγχο των πολιτών. Ο πολίτης που προσφεύγει στα δικαστήρια ασκεί δικαίωμά του. Οψέποτε αυτός αποδώσει για την Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη η νομολογία», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Σημείωσε δε ότι «ο νομικός έλεγχος, οι παρατηρήσεις των συναδέλφων της αντιπολίτευσης είναι αφορμή να βελτιώσουμε το νομοσχέδιο».
Ο υπουργός Εργασίας απέρριψε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως το νομοσχέδιο δεν βασίζεται σε αναλογιστική μελέτη αλλά σε μη στοιχειοθετημένο «σημείωμα». Ανέφερε μάλιστα ότι «η μελέτη συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και επικυρώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη».
Ονομαστική ψηφοφορία
Η επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ.