Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 16:29

Ν. Νανόπουλος: «Πυροσβεστικό όχημα» σε απροσδόκητες εξελίξεις το Ταμείο για τις τράπεζες

Θετικά κρίνουν την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τραπεζικοί φορείς, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Θετικά κρίνουν την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τραπεζικοί φορείς, όπως αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος καθώς και ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Παπαδάκης χαρακτήρισαν θετικό και αναγκαίο βήμα το νομοσχέδιο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ χαρακτήρισαν υπαρκτό τον κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, καθώς, όπως είπαν, είναι τόσο χαμηλές οι μετοχές τους που δεν μπορείς να αποτρέψεις να εξαγοραστούν από οποιονδήποτε.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξαν ότι η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βοηθά ταυτόχρονα να περάσει το μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει στις πιέσεις και δεν υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω μείωση της τιμής των μετοχών.

«Οι τράπεζες δεν ζήτησαν οι ίδιες τον μηχανισμό στήριξης του ταμείου. Μπορεί όμως το Ταμείο να παίξει θετικό ρόλο διασφαλίζοντας τις αβεβαιότητες που υπάρχουν και αίροντας τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν», επεσήμανε ο κ. Ράπανος.

Από την πλευρά του ο κ. Νανόπουλος δήλωσε ότι «σκοπός του ταμείου είναι η διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος διασφαλίζοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια εφόσον χρειαστεί αναγκαία. Λειτουργεί ως ''πυροσβεστικό όχημα'' σε απροσδόκητες εξελίξεις και συμφωνώ με τον κ. Ράπανο ότι κυρίως αφορά την προστασία των καταθετών».

Σημείωσε μάλιστα ότι αν και «είναι πολύ λίγες οι τράπεζες που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν, μπορεί και καμία να μην το χρειαστεί», ωστόσο, «η κατάσταση εκεί που βρίσκεται σήμερα και με τις επιθέσεις των ξένων οίκων που δέχεται η χώρα μας, καλό είναι να να πούμε ότι υπάρχει ένα σύστημα που είναι διασφαλισμένο για να επανακτήσουν έτσι οι ελληνικές καταθέσεις την εμπιστοσύνη».

«Εμείς δεν θέλουμε τη συμμετοχή μας στο ταμείο. Αχρείαστο να είναι καλό είναι όμως να υπάρχει. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας», παρατήρησε.

Εν τω μεταξύ, οι τραπεζικοί εκπρόσωποι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου, όπως ανέφεραν, να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες τις προκλήσεις των διεθνών εξελίξεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι δεν διαθέτει περισσότερος πληροφορίες από αυτές που διαβάζει και ο ίδιος στον Τύπο για συγχωνεύσεις προσθέτοντας ότι «είναι σαν τις υποτιμήσεις τις μαθαίνεις όταν ανακοινώνονται».

Με τη σειρά του ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι μοιραία οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσουν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά η δημιουργία του Ταμείου θα δώσει χρονική ανάσα στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε προσαρμογές χωρίς πίεση.

«Ο κίνδυνος συγχωνεύσεων και εξαγορών ελληνικών τραπεζών είναι πολύ μεγάλος. Το κυρίαρχο είναι βεβαίως να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους. Πρέπει όμως παράλληλα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Οι τράπεζες την περίοδο των παχιών αγελάδων αρνήθηκαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να διασφαλιστεί το αυτονόητο, η απασχόληση. Καμία διαδικασία δεν μπορεί προχωρήσει αν δεν έχει τη στήριξη των εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Περικλής Κούκος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ