Τι κοινό έχουν ένα χταπόδι και 74 οικονομολόγοι; Και οι δύο πλευρές προέβλεψαν τη νίκη της Ισπανίας στο φετινό Μουντιάλ. Η διαφορά είναι ότι στην πορεία οι οικονομολόγοι έκαναν κάτι που συνηθίζουν –άλλαξαν γνώμη.
Τι κοινό έχουν ένα χταπόδι και 74 οικονομολόγοι; Και οι δύο πλευρές προέβλεψαν τη νίκη της Ισπανίας στο φετινό Μουντιάλ. Η διαφορά είναι ότι στην πορεία οι οικονομολόγοι έκαναν κάτι που συνηθίζουν –άλλαξαν γνώμη.
Το Μουντιάλ 2010 αποδείχθηκε μία από τις πιο απρόβλεπτες και συναρπαστικές διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων, με την Ολλανδία και την Ισπανία να καταλήγουν στον τελικό σε πείσμα πολλών που ούτε καν φαντάζονταν αυτή την εξέλιξη. Οι αποκαλούμενοι «ειδικοί» του ποδοσφαίρου είδαν τον εαυτό τους να πέφτει πολλές φορές έξω, ακόμη και σε αγώνες που θεωρούνταν προβλέψιμοι, σχολιάζει στο άρθρο του ο Ρος Φίνλεϊ.
Στην έρευνα που διενέργησε το Reuters τον Μάιο, οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους και τους ειδικούς του χώρου είχαν προβλέψει ότι νικήτρια θα αναδειχθεί η Ισπανία, με τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Αγγλία να ακολουθούν.
Στη συνέχεια, καθώς οι διάφορες ομάδες αποκλείονταν από τη διοργάνωση –μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωταθλήτριες Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία– ηττημένες από τη Γερμανία, το Reuters ζήτησε από τους ίδιους οικονομολόγους να ξανακάνουν προβλέψεις. Τότε ήταν που οι οικονομολόγοι έκαναν το μοιραίο λάθος. Οι ίδιοι που είχαν τη γενναιότητα να προβλέψουν τη νίκη της Ισπανίας, κατέφυγαν στην εύκολη λύση –τη Βραζιλία. Και όλοι ξέρουμε ποια ήταν η κατάληξη.
Είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, το εύρος διακύμανσης μιας ισοτιμίας ή τη μεταβολή των επιτοκίων –πόσω μάλλον το νικητή μιας κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης. Αυτό που όφειλαν, όμως, οι οικονομολόγοι είναι να έχουν τα κότσια να υπερασπιστούν την πεποίθησή τους μέχρι τέλους –αντί να αναθεωρούν την εκτίμησή τους κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία, όπως συνηθίζουν, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ακόμη και με αυτές τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όμως, οι οικονομολόγοι τα πήγαν καλύτερα φέτος απΆ ό,τι το 2006 σε ποσοστό μικρότερο του 10% όπου είχαν καταφέρει να προβλέψουν τη νίκη της Ιταλίας –όσοι ακριβώς είχαν προβλέψει και τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.