Λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάπτυξης το 2010 και τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ εμφανίζεται η Federal Reserve που προσανατολίζεται στη λήψη επιπλέον μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, αν κριθεί απαραίτητο.
Λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάπτυξης το 2010 και τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ εμφανίζεται η Federal Reserve που προσανατολίζεται στη λήψη επιπλέον μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, αν κριθεί απαραίτητο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασής της για την νομισματική πολιτική τον Ιούνιο, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Η Fed αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη, με βάση τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στη σύνοδο της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική: στα τέλη του τετάρτου τριμήνου η ανάπτυξη προβλέπεται να φθάσει το 3% με 3,5%, όταν τον Απρίλιο προέβλεπε ανάπτυξη στο 3,2% με 3,7%.
Κατά συνέπεια, η μείωση της ανεργίας θα είναι πολύ πιο αργή απ’ όσο προέβλεπε η Fed. Kαι εάν η πρόβλεψή της ήταν απλώς μειωμένη για τα τέλη του 2010 (9,2% με 9,5%), για τα επόμενα χρόνια είναι ακόμη πιο δυσοίωνη: για τα τέλη του 2011, η Fed προβλέπει ανεργία 8,3% με 8,7% (έναντι 8,1% με 8,5% που προέβλεπε προηγουμένως), και για τα τέλη του 2012 στο 7,1% με 7,5% (από 6,6% με 7,5%).
Η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων, αναγκάζει τη Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, για την οποία ορισμένοι προβλέπουν ακόμη ότι διατρέχει «κίνδυνο αποπληθωρισμού».
Οι διοικητές της τράπεζας «επεσήμαναν πως αντί να συνεχίζεται να σχεδιάζονται και να δοκιμάζονται μηχανισμοί για έξοδο από μία ασυνήθιστα χαλαρή νομισματική πολιτική, η διοικούσα επιτροπή θα έπρεπε να εξετάσει εάν θα μπορούσαν να είναι επίκαιρα νέα μέτρα στήριξης σε περίπτωση που οι προοπτικές μέλλουν να επιδεινωθούν αισθητά», τονίζεται στα πρακτικά.
«Μικρός αριθμός από συμμετέχοντες έκαναν λόγο ακόμη και για κάποιο κίνδυνο αποπληθωρισμού», αναφέρεται στο κείμενο, ένα όρος που χρησιμοποιείται σπανίως από τους διοικούντες της κεντρικές τράπεζας.
Η σύνοδος της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική, στις 22 και 23 Ιουνίου, είχε διατηρήσει κοντά στο μηδέν τα επιτόκια, προκειμένου να δοθούν τα μέγιστα δυνατά κίνητρα στην δανειοδότηση και στην οικονομική δραστηριότητα.