Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 09:24

Κίνα: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 10,3%

Στο 10,3% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε λιγότερο απ’ ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο 10,3% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε λιγότερο απ’ ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και τα οποία ενδεχομένως να εντείνουν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ είναι μικρότερη από την άνοδο 11,9% που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στο 2,9% έναντι 3,3% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ενισχύθηκε κατά 13,7% έναντι προβλέψεων για 15,1%.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως έχει συρρικνωθεί ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας και δίνουν περισσότερο χώρο στον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο να μειώσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στον τραπεζικό δανεισμό και στις αγορές ακινήτων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Παρόλ’ αυτά, ο Shanghai Composite Index και οι μετοχές σε όλη την Ασία υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα, σε συνδυασμό με τις περικοπές κρατικών δαπανών στην Ευρώπη και τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, πλήττει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάκαμψη.