Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο δείκτης Nikkei με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Advantest Corp. μετά την ανακοίνωση της ανταγωνίστριάς της Αpplied Materials Inc. ότι περιμένει μείωση των παραγγελιών για πέμπτο συνεχές τρίμηνο.

«Η ανάκαμψη στον τομέα της τεχνολογίας μπορεί να μην έρθει σύντομα καθώς οι δαπάνες έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους», ανέφερε ο Ku Shin, ο οποίος διαχειρίζται περίπου δύο δισ. δολ. σε μετοχές διεθνώς με την Banc One Investment Advisors Corp. στο Κολόμπο του Οχάϊο. Τα στοιχεία της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι οι εταιρείες στην Ιαπωνία μειώνουν τις επενδύσεις τους.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,2% φθάνοντας στις 8.421,86 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,3% φθάνοντας στις 834,17 μονάδες μετά από άνοδο 0,5%. Οι μετοχές της Sony Corp. και άλλων εξαγωγέων άριχσαν να κινούνται ανοδικά μετά την απόφαση του Ιράκ να δεχθεί τους επιθεωρητές οπλοαστασίων του ΟΗΕ στο έδαφός του, γεγονός που περιόρισε τις ανησυχίες για μία επέμβαση των ΗΠΑ σε αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής, κάτι το οποίο θα επηρέαζε την οικονομική ανάπτυξη.

«Η απόφαση των Ιρακινών θα βοηθήσει στην απόκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, η αγορά των οποίων βοηθά πολύ τους εξαγωγείς», είπε ο Shin, ο οποίος επενδύει σε αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως σε μετοχές της Toyοta Motor Corp.

Στις άλλες αγορές της περιοχής, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Optronics Corp.

Οι ασιατικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Singapore Airlines Ltd. και της Korean Air Co. σημείωναν κέρδη μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, γεγονός που αύξησε τις ελπίδες ότι το κόστος των καυσίμων θα μειωθεί.

Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng εμφάνιζε κέρδη, με τα υψηλότερα να σημειώνουν οι μετοχές της Sun Hung Kai Properties Ltd. και άλλων παραγωγικών εταιρειών, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα περιορίσει την πώληση γης προκειμένου να αυξηθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων.