Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 21:45

Πρόοδο διαπιστώνει το ΔΝΤ

Πρόοδο στην προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, η οποία συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης, διαπιστώνει στην ενδιάμεση έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόοδο στην προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών στη χώρα μας, η οποία συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης, διαπιστώνει στην ενδιάμεση έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειώνεται ακόμη ότι καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου το βάρος της προσαρμογής να διαμοιραστεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και να προστατευθούν οι πιο αδύναμες ομάδες.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι προχωρά βάσει προγράμματος. Ωστόσο, εφιστά την προσοχή σχετικά με τις δαπάνες των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ, που, όπως αναφέρεται, δεν ελέγχονται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, όπως αναμενόταν, λόγω των περικοπών των δημοσίων δαπανών, ενώ ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου, καθώς, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν έχουν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις.

Για το ασφαλιστικό σύστημα, η έκθεση αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις στο μελλοντικό κόστος των συντάξεων. Δεν είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο, κατά το ΔΝΤ, αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να το μειώσει το εν λόγω κόστος από 12,5% του ΑΕΠ που ήταν πριν τη μεταρρύθμιση σε 2,5% του ΑΕΠ σε «ένα βήμα», όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.

Πιέσεις συνδεόμενες με τη ρευστότητά τους αντιμετώπιζουν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες, αν και επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πιέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της ΕΚΤ. Προστίθεται δε ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τα ελάχιστα απαιτούμενα.

Θετική είναι η αποτίμηση για την προώθηση του «Καλλικράτη», που, όπως αναφέρεται, θα μειώσει τον αριθμό των τοπικών αρχών και κατ' επέκταση τις δαπάνες, ενώ επισημαίνονται οι πρόνοιες του νέου νόμου για την αποκέντρωση εξουσιών. Ανάλογα σχολιάζονται και κινήσεις όπως η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ.