Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002 10:55

Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

ΠΤΩΤΙΚΗ τροχιά ακολουθούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς και σήμερα τα εταιρικά αποτελέσματα που δίνονται στη δημοσιότητα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.993,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,89%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.018,82 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,53% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.056,5 μονάδες με απώλειες 0,32%.

Η μετοχή της Societe Generale σημειώνει πτώση κατά 2,37% μετά την είδηση ότι τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας σημείωσαν πτώση κατά 63% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Allianz, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εμφάνισε ζημία ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες (4,8%) καταγράφει επίσης η μετοχή της βρετανικής τράπεζας HSBC, η οποία ανακοίνωσε ότι προέβη σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής Household HI.N αντί 14,2 δισεκ. δολ.

Ρευστοποιήσεις παρατηρούνται και στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Applied Materials αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο. Η μετοχή της ολλανδικής ASML υποχωρεί κατά 4,2%.