Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002 13:51

Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων διαπιστώνει η ΕΚΤ

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας παρουσιάζει ανησυχητική επιβράδυνση.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η χρονική στιγμή αλλά και η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης τόσο στην ευρωζώνη όσο και παγκοσμίως», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, όπως εκτιμά η ΕΚΤ, η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και η ενίσχυση του ευρώ αναμένεται ότι θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε υποχώρηση του πληθωρισμού.

Ανάλογες απόψεις διατύπωσε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Οτμαρ Ισιγκ, ο οποίος δήλωσε ότι εάν ο πληθωρισμός μειωθεί, θα ταχθεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας.

Η στάσιμη ανάπτυξη θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού και, από το 2,2% που βρίσκεται τώρα, θα βρεθεί κάτω από το όριο του 2% της ΕΚΤ, τόνισε.

Η ισχυροποίηση του ευρώ θα συνεχίσει να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός μισθών «έχει κάπως υποχωρήσει» και η αδύναμη οικονομία «είναι βέβαιο» ότι θα κρατήσει τις τιμές υπό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας τόσο στο τρέχον όσο και στο επόμενο έτος επικαλούμενη τη σημαντική υποχώρηση των μετοχικών τιμών και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/13/259550.htm .

Επιπλέον, η έκθεση της ομάδας των πέντε οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας 1% στο 2003, ενώ για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 0,2%. Η περυσινή πρόβλεψη των «πέντε σοφών» για το ρυθμό ανάπτυξης στο 2002 ήταν 0,7% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/14/259655.htm .