Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010 13:05

«Βάσιμες» οι καταγγελίες ΕΕΚΤ σύμφωνα με το ΣΕΕΔΔ

Σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία, διαπιστώνει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε έκθεση επιθεώρησης που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας της ΕΕΚΤ.

Σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία, διαπιστώνει σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Όπως έκανε γνωστό η ΕΕΚΤ, σε έκθεση επιθεώρησης που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας της, το ΣΕΕΔ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας Αττικής έχει εξεταστεί λιγότερο από το 50% των αιτήσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 3431/06 (03/02/2006), που σηματοδότησε την εκ νέου αδειοδότηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και την έκδοση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), μέχρι και τις 12/03/2010, η Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ Αττικής είχε εξετάσει 871 αιτήσεις για περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών βάσης από το σύνολο των 1.852 που είχαν κατατεθεί.

Μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενέργησε ο ΣΕΕΔΔ, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στις διαβιβάσεις των ΜΠΕ για γνωμοδότηση από δύο έως 16 μήνες, όταν ο νομοθέτης ορίζει ρητά δέκα ημέρες για την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας.

Όπως υπογραμμίζει η ΕΕΚΤ, σύμφωνα με το πόρισμα οι καταγγελίες της «είναι βάσιμες» ενώ «παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις» που οφείλονται στην «ελλιπή στελέχωση» των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Όπως εξάλλου επισημαίνεται, το ζήτημα των καθυστερήσεων δεν επικεντρώνεται μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκδοθεί από τις εννέα αρμόδιες Περιφέρειες λιγότερο από το 10% των 6.000 εγκρίσεων ΜΠΕ (μόλις 106 από την Περιφέρεια Αττικής στο σύνολο των 1.800), παρόλο που, όπως αναφέρεται, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν καταθέσει έγκαιρα τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά.

Για το λόγο αυτό, η ΕΕΚΤ έχει ζητήσει και αναμένει αντίστοιχη έκθεση επιθεώρησης για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες αν και αποτελούν περιοχές με μεγάλο αριθμό μονίμων κατοίκων, αλλά συγχρόνως είναι και σημαντικότατοι τουριστικοί προορισμοί, διαθέτουν σταθμούς βάσης οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί.