Ο τουρισμός και οι ξενοδοχειακές μονάδες της Αλβανίας αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ο συνολικός κύκλος εργασιών του τουριστικού τομέα υποχώρησε κατά 8,4% σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα να απολυθεί το 5,4% του συνολικού αριθμού των απασχολούμενων.
Ο τουρισμός και οι ξενοδοχειακές μονάδες της Αλβανίας αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ο συνολικός κύκλος εργασιών του τουριστικού τομέα υποχώρησε κατά 8,4% σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα να απολυθεί το 5,4% του συνολικού αριθμού των απασχολούμενων, ενημερώνει το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Εξάλλου, σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) με θέμα τον τουρισμό, η Αλβανία κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπης ως προς τις συνθήκες που η χώρα προσφέρει στον τουριστικό τομέα. Η σχετική αξιολόγηση της Αλβανίας αλλά και των άλλων χωρών που περιλαμβάνονται στην έκθεση βασίζεται σε μία σειρά δείκτες και παραμέτρους, όπως το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής βιομηχανίας, ο βαθμός ανάπτυξης των υποδομών, οι δυνατότητες των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα, στη γενική κατάταξη 42 ευρωπαϊκών χωρών η Αλβανία καταλαμβάνει την 39η θέση, αφήνοντας πίσω της μόνο την Αρμενία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη Μολδαβία.
Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που παρεμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη της Αλβανίας παραμένει το άλυτο πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας.
Balkan Markets Daily