Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 14:29

Ομαλοποίηση των αγορών «βλέπει» ο Ε. Νοβότνι

Η άνοδος των overnight διατραπεζικών επιτοκίων αποτελεί ένδειξη ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών, δήλωσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, εκτιμώντας ότι μια περαιτέρω αύξησή τους δεν θα αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία.

Η άνοδος των overnight διατραπεζικών επιτοκίων αποτελεί ένδειξη ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών, δήλωσε το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι, εκτιμώντας ότι μια περαιτέρω αύξησή τους δεν θα αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία.

Θα ήταν, ωστόσο, πρόωρο να μιλήσει κανείς για ενεργή απόσυρση της επιπλέον ρευστότητας που έχει δώσει η ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα με το να μην προσφέρει πλέον απεριόριστα τρίμηνα κεφάλαια, ανέφερε ο Νοβότνι σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η ΕΚΤ παρέχει φθηνή χρηματοδότηση στις τράπεζες από τότε που τα πιστωτικά ιδρύματα σταμάτησαν να δανείζουν το ένα στο άλλο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει την υπερβολική ρευστότητα, η τράπεζα δεν παρέτεινε την 12μηνη δημοπρασία ύψους 442 δισ. ευρώ, που έληξε την 1η Ιουλίου, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων στις αγορές χρήματος αυτό το μήνα.

Η εξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ με επιτόκιο 1% έχει μειωθεί προς όφελος φθηνότερου διατραπεζικού δανεισμού, όπου η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο, σύμφωνα με τον Νοβότνι, η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για αυτό. «Δεν το θεωρούμε ανησυχητικό αυτό», είπε. «Το βλέπω ως ένδειξη ομαλοποίησης καθώς - στο μέγεθος που το έχουμε σήμερα - είναι ένδειξη καλής λειτουργίας των χρηματαγορών.»

Πηγή: Reuters