Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 15:42

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι νέοι έλεγχοι της τρόικας

Στις 26 Ιουλίου μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο της τρόικας το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, καθώς καταφθάνουν στην Αθήνα οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για νέους ελέγχους.

Στις 26 Ιουλίου μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο της τρόικας το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, καθώς καταφθάνουν στην Αθήνα οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για νέους ελέγχους.

«Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση – ύψους 20 δισ. ευρώ – του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τον περασμένο Μάιο, ενώ θα λάβει άλλα εννέα δισ. ευρώ αν η τρόικα αποφανθεί ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται όπως είχε συμφωνηθεί.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών θα μπουν τα έσοδα, η πορεία των οποίων έχει ήδη προβληματίσει τους ελεγκτές καθώς κινούνται κάτω από τους στόχους, αλλά και οι δαπάνες που αν και έχουν αποδώσει εύσημα για τη συγκράτησή τους, δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους γι' αυτές που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Στο συγκεκριμένο μάλιστα θέμα οι «αστερίσκοι» που έχουν θέσει αφορούν την ελλιπή ενημέρωσή τους, γεγονός που συνεπάγεται ότι αυτή τη φορά οι έλεγχοί τους θα είναι περισσότερο επισταμένοι ζητώντας αναλυτικά στοιχεία από τα συναρμόδια υπουργεία.

Από την άλλη πλευρά, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η πρόοδος που υπάρχει όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση των αγορών.

Η επίσκεψη πάντως των ελεγκτών της τρόικας θα συμπέσει και με την προώθηση από την κυβέρνηση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση του ΟΣΕ καθώς και των αστικών συγκοινωνιών.

Χαμηλώνει τους τόνους η κυβέρνηση για τον έλεγχο της τρόικας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος επιχείρησε σήμερα να χαμηλώσει τους τόνους μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι πληροφορίες περί ενδοκυβερνητικής κόντρας για τον έλεγχο της τρόικας στις επαφές με τα υπουργεία. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Υποδομών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αντέδρασε κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής της κυβέρνησης την Τρίτη, στο αίτημα των απεσταλμένων της τρόικας να παρίσταται και ο υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις με υπόλοιπους υπουργούς. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εκπροσώπους της τρόικας να συμπεριφέρονται σαν πρωθυπουργοί και να κάνουν μίνι υπουργικά συμβούλια. Αν θέλουν, να πηγαίνουν σε κάθε έναν χωριστά. Όχι να συνεδριάζουν με δυο-τρεις υπουργούς ταυτόχρονα», φέρεται να είπε.

«Δεν έχω κάνει ποτέ διαρροές από οργανωμένες συνεδριάσεις, οι οποίες δεν ήταν δημόσιες», διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στον Real FM και προανήγγειλε την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης σήμερα για το περιεχόμενο της επίμαχης συνάντησης.

Όπως είπε, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής της κυβέρνησης την Τρίτη, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος, συζητήθηκε η καλή εκτέλεση και η παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης του μνημονίου.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε το αίτημα - επιθυμία των απεσταλμένων της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) να επισκέπτονται τα επιμέρους υπουργεία και να συνεννοούνται με τους επιμέρους υπουργούς.

«Εκεί», διευκρίνισε, «δεν υπήρξε καμία αντίρρηση. Κανείς δεν εξέφρασε αντίρρηση, ήταν παρόν το μισό υπουργικό συμβούλιο. Κανείς δεν έφερε αντίρρηση και εγώ βεβαίως δεν είχα καμία αντίρρηση», μετά όμως, επεσήμανε, «εξεφράσθη το παραπέρα αίτημα, σε ορισμένες από αυτές τις επισκέψεις - που θα κρίνουν κάθε φορά αυτοί, να τους συνοδεύει και ο υπουργός Οικονομικών». «Εκεί είπα ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί αυτοί αρχίζουν πλέον να συνεδριάζουν υπό την ηγεσία τους και με την έμπνευσή τους, κυβερνητικά όργανα - διότι δύο υπουργοί, συγκροτούν κοινοβουλευτικό όργανο, δεν είναι ένας υπουργός μόνος. Εάν χρειάζεται η γνώμη του υπουργού Οικονομικών, καταρχήν μπορούν να την πάρουν από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, δευτερευόντως εάν θέλουν να κάνουν μία συζήτηση ζωντανή– γιατί αυτό μπορεί να γίνει στη σημερινή εποχή και με τα σημερινά πολιτικά μέτρα, να καλέσουν τον υπουργό στο υπουργείο Οικονομικών και να κάνουν μία συγκεκριμένη σύσκεψη εκεί πέρα», σημείωσε ο κ. Πάγκαλος.

Σε αυτό, υποστήριξε, συμφώνησε και ο κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία και στο τέλος η άποψη στην οποία κατέληξε η συνεδρίαση, υιοθετήθηκε ομοφώνως.

«Δηλαδή, δεν πρέπει να δοθούν δικαιώματα πέραν των όσων είναι λογικά, στην επιτροπή αυτή, η οποία φιλικά προς την Ελλάδα λειτουργεί, εγώ δεν τους βλέπω ως ξένους, ούτε ως εχθρούς, ούτε ως υπονομευτές της προόδου (...) Οταν θα πας στο γιατρό, δεν είναι συμπαθής ο γιατρός, αλλά πρέπει να πας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Απολύτως κανένα σχόλιο, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα», αρκέστηκε να πει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Ο κ. Πάγκαλος είπε το αυτονόητο. Η τρόικα είναι το άλλοθι των φοβικών υπουργών στη λήψη μέτρων αναγκαίων για την έξοδο της χώρας απ’ την κρίση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης.