Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2002 09:59

Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, ενώ αισθητή αύξηση παρουσίασε και ο όγκος των συναλλαγών.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική ενίσχυση ομοειδών μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/15/260057.htm .

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 2,41% και διαμορφώθηκε στις 8.503,59 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, υποχώρησε κατά 2,15%. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 839,34 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,88%.

Οι μετοχές των εταιρειών Advantest και Tokyo Electron, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών, έκλεισαν με κέρδη 9,15% και 6,67% αντιστοίχως ακολουθώντας την πορεία ομοειδών αμερικανικών μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Nasdaq, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενισχύθηκε χθες κατά 3,69%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις λιανικής Οκτωβρίου -εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων- σημείωσαν άνοδο κατά 0,7% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας παρέμειναν κάτω από το όριο των 400.000 για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα δίδοντας ελπίδες σε αναλυτές ότι η ανεργία ενδεχομένως να έχει ήδη αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδά της.

«Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επιβεβαιώνουν την άποψη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ παραμένουν ανεπηρέαστες» (από την εξασθένηση της οικονομίας), δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων στην CDC IXIS Asset Management Japan Co.

Η μετοχή της Sony, η οποία βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ενισχύθηκε κατά 4,04%. Αξιόλογα κέρδη (3,58%) κατέγραψε και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota συμβάλλοντας στην άνοδο του κλαδικού δείκτη του τομέα των μεταφορών κατά 2,75%.

Τέλος, μικτή εικόνα παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών. Η μετοχή της Mizuho Holdings σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη κλείνοντας με κέρδη της τάξεως του 9,84%. Αντιθέτως, η μετοχή της UFJ Holdings υποχώρησε κατά 3,57% και διαμορφώθηκε στα 108.000 γιεν καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Ωστόσο, παρά τη σημερινή άνοδο, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη συνέχεια επικαλούμενοι τις έντονες ανησυχίες για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς και για τα δυσεπίλυτα προβλήματα των τραπεζών.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος, προκειμένου να δώσει στήριγμα στην παραπαίουσα οικονομία, αν και υπουργοί προέβησαν σε αντικρουόμενα σχόλια για το θέμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/15/259994.htm .

Εξάλλου, παρά τις έντονες επικρίσεις για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εξυγίανσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο «τσάρος» του ιαπωνικού τραπεζικού συστήματος Χέιζο Τακενάκα δήλωσε στη Wall Street Journal http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/15/260007.htm ότι η πολιτική αντιπαράθεση για τις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις -που άρχισε με το διορισμό του- έχει ήδη τελειώσει και πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση στον επόμενο μήνα θα είναι η κούρσα με το χρόνο για να εφαρμοσθούν οι πολιτικές του πριν από τα τέλη Μαρτίου.