Νέο κύκλο ελέγχων επί της ελληνικής οικονομίας ξεκινά αύριο η τρόικα, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό βοήθειας, ύψους 9 δισ. ευρώ. Στο «μικροσκόπιο» της τριμερούς επιτροπής ο κρατικός προϋπολογισμός και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Νέο κύκλο ελέγχων επί της ελληνικής οικονομίας ξεκινά αύριο η τρόικα, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό βοήθειας, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Στο «μικροσκόπιο» των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα τεθούν ο κρατικός προϋπολογισμός, και συγκεκριμένα η υλοποίησή του στο πρώτο εξάμηνο και οι προοπτικές του για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το μνημόνιο.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η πρόοδος που υπάρχει όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση των αγορών.
Αν και δεν υπάρχει ανησυχία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι η κυβέρνηση φρόντισε να κλείσει όλα τα θέματα νωρίτερα από τις προθεσμίες του μνημονίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δημοσιονομικά.
Στο πρώτο εξάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα χαμηλότερο από το στόχο, γεγονός που οφείλεται στη συμπίεση των δαπανών, ενώ τα έσοδα αυξάνονται με ρυθμό μόλις 7,2% όταν απαιτείται ρυθμός αύξησης 13,7%. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι τα έσοδα θα ανακάμψουν στους επόμενους μήνες.
Οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, ενώ μετά την ολοκλήρωση των επαφών με το υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα υπουργεία, θα συντάξουν πόρισμα με τις διαπιστώσεις τους, το οποίο θα παραδώσουν στην Κομισιόν στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, για να αποφασιστεί η εκταμίευση της β' δόσης των 9 δισ. ευρώ, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΥΠΟΙΚ: Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση του δανείου
Σε χθεσινή συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να βγει η χώρα από την κρίση.
Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η δεύτερη δόση του δανείου, στο πλαίσιο του μνημονίου με ΕΕ και ΔΝΤ είναι εξασφαλισμένη, καθώς «οι όροι που τέθηκαν έχουν εκπληρωθεί».
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προχωράει κανονικά, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο και υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.
Πάντως, όσον αφορά στα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς εκτιμά πως τα αποτελέσματα θα φανούν το προσεχές διάστημα όταν θα ενσωματωθεί και η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου.
Αποκάλυψε, εξάλλου, ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει εισπραχθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τόνισε ακόμη ότι έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια σειρά θεμάτων όπως η εξυγίανση του ΟΣΕ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των ποσοστών του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επανέλαβε ότι θα εξεταστεί μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και προσθέτει ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα προχωρήσουν ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά.
Τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο το επιβάλει το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, και καλεί τις τράπεζες να μπουν ξανά στο παιχνίδι χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
«Βελτίωση μετά τα μέσα του 2011»
Εν τω μεταξύ, ο Σερβάς Ντερόουζ, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών της τρόικας, προβλέπει επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2010 και βελτίωση μετά τα μέσα του 2011.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Ντερόουζ ξεκαθαρίζει ότι κάνουν λάθος όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας και υποστηρίζει πως, αν δεν μεσολαβούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα θα είχε εκτοξευθεί στο 20%, ενώ η ύφεση θα είχε αγγίξει το 10%.
Eκτιμά πάντως ότι η ύφεση μάλλον θα χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του έτους και πιθανόν να φτάσει το 4%. Το σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία το τοποθετεί περίπου στα μέσα του 2011. «Μετά η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται», τονίζει.
Σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ντερόουζ θεωρεί ότι η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στον τουρισμό, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες και τις μεταφορές.
Στην «Καθημερινή» μιλάει επίσης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος προειδοποιεί ότι «η συνολική εξέταση του προγράμματος θα γίνει τον Αύγουστο», αλλά εκτιμά πως «η επιτυχής έκδοση των εντόκων και επιπρόσθετα στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις που καταγράφονται στον δημοσιονομικό τομέα επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως είχε σχεδιασθεί».