Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2002 16:18

Δουλεύουμε περισσότερο, αμειβόμαστε λιγότερο από τους λοιπούς Ευρωπαίους

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερες ώρες από όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, με μέσο εβδομαδιαίο συμβατικό όρο 40 ωρών, ενώ οι αμοιβές παραμένουν οι χαμηλότερες, φθάνοντας στο 77% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκης Ενωσης, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης στη χώρα μας το 17% των εργαζομένων μπορούν να θεωρηθούν ως χαμηλά αμοιβόμενοι.

Ο υψηλός πληθωρισμός εμφανίζεται να έχει απορροφήσει όλη την αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς των ευρωπαίων εργαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Εργασιακών Σχέσεων, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη ΓΣΕΕ.

Το 2001 ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αύξησης των μισθών ήταν 0,6%, ενώ στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι είχαν μείωση των πραγματικών μισθών κατά 0,4%.

Η μεγαλύτερη αύξηση μισθών σημειώθηκε στην Ιρλανδία κατά 3,5%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (1,3%) στην Ισπανία.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερες ώρες από όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους με μέσο εβδομαδιαίο συμβατικό όρο 40 ωρών. Η χώρα με το μικρότερο χρόνο εργασίας εξακολουθεί να είναι η Γαλλία με 35 ώρες.

Η έρευνα αναδεικνύει ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άρρενες συναδέλφους τους. Οι αποδοχές τους κατά μέσο όρο αντιστοιχούν στο 79,6% των μισθών που απολαμβάνουν οι άνδρες.