Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2002 00:01

Μαζεύτηκαν πάλι τα σύννεφα

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ επικράτησε χθες στη Wall Street στο τέλος της εβδομάδας, καθώς οι υποβαθμίσεις της Intel και της General Electric από αναλυτές της Wall Street επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

Η Merrill Lynch απέτρεψε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές από τον τομέα ημιαγωγών, προτείνοντας πωλήσεις αντί της ουδέτερης θέσης που είχε έως τώρα για τη μετοχή της Intel, ενώ η J.P.Morgan υποβάθμισε την επενδυτική κατάταξη της General Electric.

Οι επιφυλακτικές επίσης προοπτικές για την εταιρεία προσωπικών υπολογιστών Dell επηρέασαν το κλίμα στον κλάδο τεχνολογίας. «Υπάρχει η αντίληψη ότι οι επιχειρήσεις δέχονται πιέσεις», αναφέρουν αναλυτές. Αποθαρρυντικά ήταν και τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ για τη βιομηχανική παραγωγή και τις τιμές χονδρικής με εξαίρεση την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Επιφυλακτικοί εμφανίσθηκαν οι Ευρωπαίοι επενδυτές στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, μάλλον προσπαθώντας να «χωνέψουν» τα αντιφατικά οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ παρέμειναν ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

Η μετοχή της Ε.ΟΝ τέθηκε επικεφαλής της λίστας των χαμένων της ημέρας έπειτα από δυσοίωνες εκτιμήσεις που έκανε χρηματιστηριακή εταιρεία και λόγω ανησυχιών πως η εταιρεία κοινής ωφέλειας πλήρωσε ακριβό τίμημα για τις εξαγορές που έκανε τελευταία.

Στον αντίποδα, επικεφαλής των κερδισμένων τέθηκε η μετοχή της τράπεζας HSBC, με τους επενδυτές να επικροτούν την απόφασή της τράπεζας να πληρώσει 14 δισ. δολάρια για την αγορά της αμερικανικής εταιρείας καταναλωτικών δανείων Household International.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,42% και 0,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται οριακά πάνω από τις 900 μονάδες. Ο πρώτος δείκτης βρίσκεται 15% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών στα οποία βρέθηκε στις 9 Οκτωβρίου, εκ των οποίων κέρδη 2,4% κατέγραψε στη διάρκεια της εβδομάδας. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, ωστόσο, στις αγορές της Φραγκφούρτης, της Μαδρίτης και του Μιλάνου κατέγραψαν απώλειες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: DaimlerChrysler (-2%), HSBC (+7,14%), E.ON (-1,92%), Sodexho Alliance (+7,64%), Bulgari (+7,77%), ABB (+6,2%), Lloyds TSB (-4,25%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ