Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 05:58

Ισχυροποίηση του γιέν

Ανοδικά, από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του ευρώ κινήθηκε το γιέν εν μέσω εικασιών ότι η καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ θα τονώσει τη ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Ανοδικά, από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του ευρώ κινήθηκε το γιέν εν μέσω εικασιών ότι η καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ θα τονώσει τη ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου πριν από τις αμερικανικές εκθέσεις σε δύο ημέρες που προβλέπεται να δείξουν ότι η οικονομική και η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας μετά την αύξηση των τιμών καταναλωτή στη χώρα, λιγότερο από τις προβλέψεις, στηρίζοντας την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Πτωτικά κινήθηκε το ουόν για πρώτη φορά σε επτά ημέρες καθώς οι διαπραγματευτές είπαν ότι παρενέβη η Bank of Korea.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 113,95 ανά ευρώ στις 11:10 π.μ. στο Τόκιο από 114,24 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε τα 114,42, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαΐου. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 87,77 ανά δολάριο ΗΠΑ από 87,90. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,2985 ανά ευρώ από 1,2996.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει σημειώσει φέτος άνοδο 9,8%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indices. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 7,7%, με το δολάριο να έχει σημειώσει άνοδο 3%.

Τυπικά το γιέν κινείται ανοδικά σε περιόδους οικονομικής αστάθειας καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας καθιστά το νόμισμα της χώρας ελκυστικό καθώς η χώρα δεν χρειάζεται να στηριχθεί σε ξένους δανειστές.

Το δολάριο περιόρισε τις απώλειές του έναντι του γιέν μετά την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων διετούς διάρκειας καθώς οι ΗΠΑ πούλησαν χθες ομόλογα αξίας 38 δισ. δολαρίων.

Η απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας διαμορφώθηκε στο 0,641% μετά την άνοδο έως έξι μονάδες βάσης χθες, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 10 Ιουνίου. Η απόδοσή τους άγγιξε τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 0,5516% στις 23 Ιουλίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο.

Το νόμισμα της Αυστραλίας υποχώρησε 1,3% φθάνοντας στα 78,34 γιέν. Το νόμισμα υποχώρησε 1% φθάνοντας στα 89,31 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών η Reserve Bank of Australia θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,5% στις 3 Αυγούστου. Οι αξιωματούχοι της χώρας παρακολουθούν τον πληθωρισμό καθώς σκέφτονται να προχωρήσουν ξανά στην αύξηση των επιτοκίων μετά τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η Bank of Korea αγόρασε περίπου 150 εκατ. δολ. τη πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της χώρας μετά την ανακοίνωσε του μεγαλύτερου πλεονάσματος του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με διαπραγματευτές που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το ουόν υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 1.187,29 ανά δολάριο, μετά την ισχυροποίησή του 2,9% τις τελευταίες έξι ημέρες.