Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 10:27

«Οργώνει» τα υπουργεία η τρόικα

Σειρά συναντήσεων με κορυφαίους υπουργούς έχουν σήμερα οι εμπειρογνώμονες ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούν, προκειμένου να πεισθούν ότι τηρούνται κατά γράμμα οι όροι που περιλαμβάνει το μνημόνιο.

Σειρά συναντήσεων με κορυφαίους υπουργούς έχουν σήμερα οι εμπειρογνώμονες ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούν.

Πρώτος τη τάξη ήταν το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, με τον οποίο συζήτησαν για το δημοσιονομικό όφελος από τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οικονομικά των ΟΤΑ, την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων -που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή- καθώς και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οπως είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Ραγκούσης, η τρόικα ενημερώθηκε «για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που υλοποιούμε, που ξεκίνησαν και πάνε πολύ πέρα από το μνημόνιο, που εγγυόνται ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή».

Μετά το υπουργείο Εσωτερικών, τα μέλη της τρόικας μετέβησαν στο υπουργείο ¶μυνας. Στη συνάντηση με τον υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, τέθηκαν θέματα που αφορούν τα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διαφάνεια στις αμυντικές παραγγελίες.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας.

Ακολούθως, οι ελεγκτές πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου, παρουσία του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα στην οποία τέθηκε το ζήτημα συγχωνεύσεων σε δύο φορείς των συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου -που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία μέσω συγχωνεύσεων, δύο φορέων στον κλάδο των συγκοινωνιών, ενός σταθερής τροχιάς που θα περιλαμβάνει ΗΣΑΠ, τραμ και ΑΜΕΛ (μετρό) και ενός άλλου με τους ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και την ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία).

Σύμφωνα με την ίδια στιγμή, αυτή τη στιγμή τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων (που επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) υπερβαίνουν τα 2,5 δις. ευρώ (με τα 400 εκατ. ευρώ να αφορούν τα χρέη του Δημοσίου προς τις συγκοινωνίες).

Πάντως, διευκρίνσε πως με τις συγχωνεύσεις, που, μεταξύ άλλων θα στοχεύουν σε συνέργιες και την τροφοδότηση των γραμμών του μετρό βάσει επιχειρησιακών και κοινωνικών αναγκών, δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, αλλά μετατάξεις προσωπικού.

Για τον ΟΣΕ, θέμα που επίσης συζητήθηκε με την τρόικα, το σχέδιο εξυγίανσης θα παρουσιασθεί την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο, ενώ από τα 10 δισ. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Οργανισμού, περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια για την αναβάθμιση των υποδομών του.

Για τα ταξί, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την οργάνωση του επαγγέλματος και των εταιριών, καθώς και του νέου κανονισμού που θα εφαρμοσθεί στον κλάδο.

Στη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Ρέππας παρουσίασε και στοιχεία για την πορεία των έργων που υλοποιεί το υπουργείο. Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης του υπουργείου, κατά μέσο όρο η υλοποίηση ανέρχεται στο 65%, ενώ οι προϋπολογισμοί έχουν βρεθεί στο επίπεδο του 139%.

Εως αργά το απόγευμα οι εμπειρογνώμονες θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, και Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Στη συνάντηση με την κ. Ξενογιαννακοπούλου επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία και της τοποθέτησης ορκωτών ελεγκτών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Με τον κ. Λοβέρδο τα στελέχη της τρόικας θα εξετάσουν τα προσδοκώμενα οφέλη από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η αποκατάσταση της διαφάνειας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος, με την κ. Κατσέλη αναμένεται να συζητηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά (π.χ. απελευθέρωση επαγγελμάτων), με στόχο και τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση, τόσο για τον αναπτυξιακό νόμο (που συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο), όσο και για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, άλλα μέλη της τρόικας (στην Αθήνα έχουν έρθει συνολικά 30 άτομα), συνεχίζουν τις επαφές τους με υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την επόμενη εβδομάδα, η τρόικα θα συντάξει ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο θα συνταχθούν τα πορίσματα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ