Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 16:32

Αν. Λοβέρδος: Kαμία αναστολή των προγραμμάτων του ΟΕΚ για το 2009

Δεν θα υπάρξει καμία αναστολή των προγραμμάτων του ΟΕΚ για το 2009, ενώ θα καταβληθούν όλα τα δάνεια και οι επιδοτήσεις ενοικίου που είναι δρομολογημένα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Δεν θα υπάρξει καμία αναστολή των προγραμμάτων του ΟΕΚ για το 2009, ενώ θα καταβληθούν όλα τα δάνεια και οι επιδοτήσεις ενοικίου που είναι δρομολογημένα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, το οποίο γνωστοποίησε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και η πρόεδρος του ΟΕΚ Γεωργία Κοτίδου δήλωσαν ότι ο Οργανισμός θα ικανοποιήσει σταδιακά όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του στους δικαιούχους για το 2009, αλλά σε κάθε περίπτωση τα νέα προγράμματα επιδότησης ενοικίου και στεγαστικών δανείων θα δίνονται με άλλους όρους και προϋποθέσεις, που θα αποκλείουν πελατειακές αντιλήψεις.

Αναφέρθηκαν επίσης στις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχει ο Οργανισμός, καθώς, όπως είπαν, βρέθηκε με 250 εκατ. αποθεματικό για το 2010, όταν το 2004 παραδόθηκε με 650 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η κ. Κοτίδου διευκρίνισε ότι το τελευταίο διάστημα ο ΟΕΚ έχει αναστείλει τα προγράμματα του και έχει σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις, καθώς οι οφειλές του προς τράπεζες και δικαιούχους φτάνουν στα 590 εκατ. ευρώ.

Η δραματική αύξηση των εξόδων, όπως σημείωσε, έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει και το κατασκευαστικό έργο που συνεχίζεται μόνο σε ποσοστό 4,9%.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος εστίασε στις οφειλές που εκκρεμούν προς τον ΟΕΚ, επισημαίνοντας ότι μόνο το ΙΚΑ χρωστάει 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές άλλων δικαιούχων ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, πολλοί από αυτούς είναι «κατ' επάγγελμα κακοπληρωτές με άποψη» και προειδοποίησε ότι για αυτούς «δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή».

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις επιχειρήσεις που δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους, σημειώνοντας πως από τους 22.000 ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα από το ΣΕΠΕ, εντοπίστηκε ότι το 25% είναι ανασφάλιστη εργασία.

Υπογράμμισε δε ότι από δω και στο εξής θα απαιτείται από τις επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται μετά από έλεγχο να παραβιάζουν τη νομοθεσία, να πληρώνουν το 100% του προστίμου και μετά θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής κατά των κυρώσεων που θα επιβάλλει του ΣΕΠΕ.

Με τη σειρά του ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης, δήλωσε ότι το 50% των εργατικών διαφωνιών επιλύεται μέσω ΣΕΠΕ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 12 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν κάνει προσφυγές.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που υπάρχει στο ΣΕΠΕ ΚΑΙ ξεπερνά, όπως είπε, τους 200 υπαλλήλους, καθώς καταργήθηκαν οι θέσεις εργασίας από συμβασιούχους ή με προγράμματα stage.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα αυτό γίνεται προσπάθεια να λυθεί με τις αποσπάσεις και μετατάξεις που θα γίνουν από άλλες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι αύριο θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υποδομών, Ανδρέα Λοβέρδου και Δημήτρη Ρέππα, που θα καθορίζει τον τρόπο επιλογής και κατανομής των εργαζομένων οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες του ΣΕΠΕ με μετατάξεις και αποσπάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ