Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 05:40

Ισχυροποίηση του γιέν

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα έναντι του ευρώ και του δολαρίου κινήθηκε το γιέν καθώς οι ενδείξεις για την παγκόσμια ανάκαμψη περιορίζουν την αυξημένη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα έναντι του ευρώ και του δολαρίου κινήθηκε το γιέν καθώς οι ενδείξεις για την παγκόσμια ανάκαμψη περιορίζουν την αυξημένη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές πριν από τις εκθέσεις που προβλέπεται να δείξουν χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών να παραμένει αρνητικό.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 113,24 ανά ευρώ στις 10:20 π.μ. στο Τόκιο από 113,66 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου ισχυροποιήθηκε κατά 0,5%. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 87,23 ανά δολάριο από 87,47, μετά την άνοδό του στα 86,27 στις 16 Ιουλίου, τα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Δεκεμβρίου του 2009. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 1,2983 ανά ευρώ από 1,2995 δολάρια.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ανακοινωθούν αύριο, ενώ τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη μεταξύ των βιομηχανιών στην Ευρώπη θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Ο MSCI Asia Pacific Index των ασιατικών μετοχών υποχώρησε 0,2%, περιορίζοντας την άνοδο των τεσσάρων ημερών.

Φέτος το γιέν έχει σημειώσει άνοδο 11% έναντι των νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indices. Το ευρώ έχει σημειώσει απώλειες 7,6% και το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο 3%.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έναντι των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου μετά το σχόλιο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αλαν Μπόλαρντ, ότι ο ρυθμός και η έκταση των μελλοντικών αυξήσεων του επιτοκίων θα είναι πιο μετριοπαθής από τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Ιούνιο.

Η Νέα Ζηλανδία τον Ιούνιο εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 276 εκατ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (199 εκατ. δολ.), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι εξαγωγές μειώθηκαν στα 3,78 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας από 4,2 δισ. δολ. που ήταν τον Μάϊο. Το νόμισμά της υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στα 72,13 σεντς του δολ. των ΗΠΑ και κατά 1,1% έναντι του γιέν φθάνοντας στα 62,91 γιέν.