Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίμαχη τροπολογία που «παγώνει» για έναν χρόνο τη δυνατότητα χορήγησης αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και περιορίζει για δύο χρόνια τις αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια, στα επίπεδα μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.
Υπερψηφίστηκε, με 53 ψήφους υπέρ έναντι 47 κάτα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίμαχη τροπολογία που «παγώνει» για έναν χρόνο την δυνατότητα χορήγησης αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και περιορίζει στη συνέχεια για δύο χρόνια τις αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια, στα επίπεδα μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.
Ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία ζήτησε το ΚΚΕ, ενώ υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Τα βέλη της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για κατάργηση της διαιτησίας, δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η τροπολογία «κατά κανέναν τρόπο δεν καταργεί τον ΟΜΕΔ, ούτε βεβαίως τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά λέει πως, όταν η χώρα είναι σε αυτήν την δημοσιονομική κατάσταση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν πάρει κάποιες εξαιρετικά υπεύθυνες αποφάσεις, ουδείς δικαιούται να φεύγει απΆ αυτές».
«Το 1,2% των αυξήσεων θα καταβαραθρώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;», ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής αυξήσεων, σε αντιστάθμισμα για τους έμμεσους φόρους και την έκτακτη εισφορά που κατέβαλαν.
«Το νομοθέτημα μας παραπέμπει στην αλήστου μνήμης εποχή Ζαγοριανάκου», σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Εδώ αποφασίζουμε, διατάσσουμε και απαγορεύουμε να υπάρχουν αυξήσεις για την εργατική τάξη, όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει στο 6%. Πόση είναι η διαφορά των απαγορεύσεων;».
«Δεν έχουμε πειστεί για την τροπολογία αναφορικά με τον ΟΜΕΔ», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης.
Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης παρατήρησε πως «Δημοκρατία χωρίς συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει και με την τροπολογία, πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία».
Ψηφίστηκε και η τροπολογία για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου
Ψηφίστηκε ακόμη από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και του ΛΑΟΣ, η τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς οι σχετικές συμφωνίες να περνούν από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως επίσης και η ρύθμιση για αποζημίωση των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής με ομόλογα του Δημοσίου και για αναβολή για τον Οκτώβριο, της είσπραξης του φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Θέμα συνταγματικότητας έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε, ωστόσο, πως η τροπολογία αποσκοπεί να δώσει στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τη δυνατότητα αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων, που η υφιστάμενη νομοθεσία δεν έδινε - όπως επί παραδείγματι, στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες.
Από κει και πέρα, επεσήμανε πως ο νόμος που επιβάλλει τον προσυμβατικό έλεγχο συμφωνιών αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνει τις συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.
Υψηλοί τόνοι και για την αποζημίωση απολυμένων της Ολυμπιακής με ομόλογα
Έντονη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης και για την τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αποζημιώσει τους απολυμένους της παλιάς Ολυμπιακής, με ομόλογα του Δημοσίου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως για την κυβέρνηση, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής υπήρξε «σκάνδαλο», μία από τις πτυχές του οποίου υπήρξε και ο διακανονισμός με τους εργαζόμενους. «Έχουμε όμως, έναν νόμο του κράτους, τον οποίον εμείς θα τηρήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες».
Όπως διευκρίνισε, στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έχει υπάρξει εκταμίευση 62 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους της τέως Ολυμπιακής. «Με βάση αυτά, έχουν εξοφληθεί από τον συνολικό αριθμό, περί τους 800 εργαζόμενους και προχωρήσαμε στη συνέχεια σε διακανονισμό: Το 2011 θα δοθούν 60 εκατ. ευρώ μετρητά για να κλείσουν εκκρεμότητες με όσους έχουν να λαμβάνουν χαμηλά χρηματικά ποσά, ενώ το 2012 και το 2013, θα δοθούν κάθε χρόνο ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ, λήξης τέλους 2012 και 2013 αντίστοιχα, με επιτόκιο 1%, κυρίως για όσους έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ