Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 10:10

Πτώση 1,85% σημείωσε ο Nikkei

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου υπό το βάρος έντονων πιέσεων στον κλάδο των τραπεζών.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 157,58 μονάδες ή 1,85% και διαμορφώθηκε στις 8.346,01 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 823,84 μονάδες μειωμένος κατά 1,85%.

Οι μετοχές της Mizuho Holdings και UFJ Holdings υποχώρησαν κατά 11,19% και 8,33% αντιστοίχως εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κρατικοποιήσει τουλάχιστον μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Την Παρασκευή, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών, Χέιζο Τακενάκα, αρχιτέκτονας του κυβερνητικού σχεδίου για τον τραπεζικό τομέα, έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών λέγοντας ότι καμία μεγάλη τράπεζα δεν αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα.

Παράλληλα, αξιωματούχοι τεσσάρων εκ των κορυφαίων ιαπωνικών τραπεζών δήλωσαν στο κοινοβούλιο ότι δεν χρειάζονται την κυβερνητική υποστήριξη για να αποκατασταθεί η οικονομική τους ευρωστία.