Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 12:01

Με οικολογική καταστροφή απειλείται η Ισπανία από το ρήγμα στο Prestige

Συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο MS Prestige, ελληνικής πλοιοκτησίας και με σημαία Μπαχάμας, καθώς μια επιπλέον δεξαμενή του με καύσιμα, η τρίτη κατά σειρά, υπέστη ρήγμα, μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. Το ρήγμα αυτό στο τάνκερ, που από την περασμένη Τετάρτη παραμένει έρμαιο των κυμάτων, είναι προφανώς η αιτία της νέας διαρροής πετρελαίου.

Το πλοίο που από χθες βρίσκεται σε απόσταση 72 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, είναι προσδεμένο σε δύο ισπανικά ρυμουλκά τα οποία προσπαθούν να το απομακρύνουν από την ακτή, ανακοινώθηκε από τη νομαρχία της Γαλικίας.

Ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί που πραγματοποιούν από αέρος περιπολίες, είδαν νέα πετρελαιοκηλίδα, μήκους τριών χιλιομέτρων και πλάτους ενός μιλίου, ενώ διάσπαρτες πετρελαιοκηλίδες έχουν ήδη από την περασμένη Τετάρτη ρυπάνει περίπου 200 χιλιόμετρα ακτής. Πετρελαιοκηλίδα μήκους πέντε χιλιομέτρων σχηματίστηκε κοντά στο τάνκερ.

Ανδρες των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να αποτρέψουν μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή σε περίπτωση που το τάνκερ σπάσει στα δύο και χυθούν στη θάλασσα οι 75.000 τόνοι καύσιμου πετρελαίου που υπάρχουν ακόμη στις δεξαμενές του.

Ο Ελληνας καπετάνιος του τάνκερ, Απόστολος Μάγκουρας κρατείται από τις αρχές καθώς βαρύνεται από την ισπανική δικαιοσύνη για οικολογικό έγκλημα και ανυπακοή στις αρχές. Το πετρελαιοφόρο είχε αναχωρήσει από τη Λετονία με προορισμό τη Σιγκαπούρη μέσω Γιβραλτάρ, όταν την περασμένη Τετάρτη υπέστη βλάβη ανοικτά της δυτικής ακτής της Γαλικίας.

Η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή ρύπανση, αν η πετρελαιοκηλίδα φτάσει στις ακτές της, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό. «Ολα είναι έτοιμα ώστε να καταπολεμηθεί η ρύπανση. Στο σύνολο των γαλλικών ακτών, τα μέσα για την προστασία της παράκτιας ζώνης έχουν προληπτικά τεθεί σε ισχύ».

Από το πετρελαιοφόρο έχουν ήδη χυθεί στη θάλασσα 3.000 τόνοι καύσιμου πετρελαίου. Η πετρελαιοκηλίδα έχει αρχίσει να φτάνει τις ακτές της Γαλικίας που θεωρείται από τις πλουσιότερες αλιευτικές ζώνες της Ισπανίας.