Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 12:39

Aυξάνονται τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

b>Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ των τοποθετήσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.132,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.227 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 2,04% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.256 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 2,02%.

Σημαντικά κέρδη (5,49%) καταγράφει η μετοχή της France Telecom μετά τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η γαλλική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία μπορεί να προχωρήσει στην πώληση της μονάδας της, Telediffusion de France (TDF) σε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και η γαλλική κρατική τράπεζα CDC. Η France Telecom από την εν λόγω πώληση αναμένεται να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ, ενώ θα παραμείνει υπό τον έλεγχό της το 36% του μετοχικού κεφαλαίου της TDF.

Στον αντίποδα, πτωτικά εξακολουθεί να κινείται η μετοχή της GlaxoSmithKline, αν και οι αρχικές της απώλειες έχουν περιοριστεί στο 0,4%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του προβληματικού φαρμακευτικού τμήματος της γερμανικής Bayer. Η Bayer έθεσε το τμήμα φαρμάκων της προς πώληση την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι δεν επιμένει πλέον να κρατήσει μερίδιο πλειοψηφίας μέσω οιασδήποτε συνεργασίας που θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο τμήμα.

Τέλος, μεγάλη πτώση σημειώνει η μετοχή της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Scor, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τις ζημίες της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.