Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 14:02

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο αναρριχήθηκε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 2,3% από 2,1% το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στο 2,2%. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,2%. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ξεπερνάει για τρίτο διαδοχικό μήνα το επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (4,4%), Πορτογαλία (4,1%) και Ελλάδα (3,9%), ενώ το χαμηλότερο (1,3%) στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Σίρκα Χαμαλάινεν, εκ των μελών του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και η ισχυροποίηση το ευρώ περιορίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/18/260498.htm .