Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 01 Αυγούστου 2010 10:02

Η τρόικα εγκρίνει τη β' δόση του δανείου προς την Ελλάδα

Την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, από το μηχανισμό βοήθειας Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ εγκρίνει η τρόικα των ελεγκτών, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών της με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, παρά τους αστερίσκους στα έσοδα.

Την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, από το μηχανισμό βοήθειας Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ εγκρίνει η τρόικα των ελεγκτών, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών της με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, παρά τους αστερίσκους στα έσοδα.

Ελεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και γενικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1% στο τέλος του 2010 και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν την Παρασκευή.

Νωρίτερα, το κλιμάκιο των ελεγκτών συναντήθηκε και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη συζήτηση να περιστρέφεται στα δημοσιονομικά και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας.

Ηδη, ξεκίνησαν να συντάσσουν την έκθεση με τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά τους, την οποία θα παραδώσουν το πρωί της Δευτέρας στον υπουργό Οικονομικών και κατόπιν θα την κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (20 Αυγούστου), στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (αρχές Σεπτεμβρίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο το συμπερασμάτων - διαπιστώσεων θα συνυπογράψει και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και είναι δεσμευτικό.

Η αίσθηση που άφησαν οι ελεγκτές είναι θετική δεδομένου ότι συναινούν στην καταβολή της β' δόσης, του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί έως τις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά περιέχονται και συστάσεις για τα δημοσιονομικά και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, συμπέρασμα του ελέγχου είναι ότι «το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι στο σκέλος των εσόδων».

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν διαπιστώνουν καθυστερήσεις, αφού η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ταχύτερα σε πολλά ζητήματα, σε σύγκριση με τις προθεσμίες του μνημονίου, αλλά επιδιώκουν να διασφαλίσουν την προώθησή τους όσο γίνεται νωρίτερα.

Ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα:

- Στην εξυγίανση του ΟΣΕ

- Στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», με στόχο τη μείωση των δαπανών των ΟΤΑ,

- Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το μνημόνιο κατονομάζει τα επαγγέλματα των δικηγόρων ως προς την ελάχιστη αμοιβή και τον τόπο άσκησης του επαγγέλματος, του φαρμακοποιού, με άρση των περιορισμών σχετικά με τον αριθμό των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους, του συμβολαιογράφου, χωρίς περιορισμούς ως προς την απόσταση και την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, αρχιτέκτονα και μηχανικού.

Ο ίδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν τέθηκε θέμα απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε κατά συνέπεια (πρόσθεσε) θέμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα του προϋπολογισμού, φέτος, θα μειωθεί στο 8,1% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι τα έσοδα στους επόμενους μήνες θα ανακάμψουν με την επιβολή και των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, αλλά ακόμα δεν έχουν αποδώσει (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ , αλλά και με τη συγκράτηση των δαπανών.

Η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ότι η υστέρηση των εσόδων θα καλυφθεί με ισόποσες μειώσεις δαπανών, επισημαίνοντας ότι στο εξάμηνο η εξοικονόμηση δαπανών υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Η τρόικα παρατήρησε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, αφού οι δαπάνες λογικά θα αυξηθούν στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι η τρόικα επανέρχεται τέλη Οκτωβρίου για νέο έλεγχο, από τα αποτελέσματα του οποίου θα εξαρτηθεί η τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ, που πρόκειται να καταβληθεί το Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλείεται και ενδιάμεση επίσκεψη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τι ζητάει

Η τρόικα ζητεί, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση:

- Να περιορίσει τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και να εξυγιάνει κυρίως τους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας που είναι ελλειμματικοί, με συγχωνεύσεις και μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

- Την προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα από το 2011, μετά και την ολοκλήρωση της απογραφής.

Π. ΚΑΚΟΥΡΗΣ