Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 00:01

«Πάγωσαν» οι επενδυτές στη Ν.Υ.

Ο ΦΟΒΟΣ των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού (τα στοιχεία ανακοινώνονται σήμερα), σε συνδυασμό με δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε ο όμιλος Wal-Mart Stores Inc και την υποβάθμιση της μετοχή της ΑΤ&Τ, «πάγωσαν» το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Wall Street και μαζί τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στην αγορά έπειτα από την άνοδο των προηγούμενων έξι εβδομάδων.

Χρηματιστές τόνισαν πως τα νέα για τις δύο επιχειρήσεις εμπόδισαν τους επενδυτές από το να γίνουν υπερβολικά αισιόδοξοι σε μια περίοδο που ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο τόσο για την οικονομία όσο και για τα εταιρικά κέρδη.

Οι μετοχές των ΑΤ&Τ, Wal-Mart Stores Inc ηγήθηκαν της πτώσης με απώλειες 5,3% και 1,6%, αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται ξανά προς το Ιράκ με την άφιξη της ομάδας επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 92,52 μονάδες, ποσοστό 1,08%, φθάνοντας στις 8.486,57 μονάδες. Με απώλειες 17,45 μονάδων, ποσοστό 1,24% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.393,69 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε θετική περιοχή στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ακολουθώντας την άνοδο ισχυρών μετοχών, όπως Munich Re, France Telecom, αν και στρατηγικοί αναλυτές άρχισαν να αμφισβητούν τη διατηρησιμότητα των πρόσφατων κερδών.

Οι μετοχές του τομέα ενέργειας κέρδισαν σημαντικό έδαφος αντανακλώντας τα κέρδη των διεθνών τιμών πετρελαίου, ενώ ενισχυμένη ήταν για μια ακόμη συνεδρίαση η μετοχή του γερμανικού όμιλου χημικών Bayer λόγω φημών πως επίκειται πώληση του τομέα φαρμάκων.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,8% και 1,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να διατηρείται σε ανοδική πορεία για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

«Μπορεί να περάσαμε από μια αρνητική περιοχή σε μια ουδέτερη, που είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια, όμως σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε μια ανοδική αγορά,» δήλωσε ο Λεξ Βέρκχαιμ, της Eureffect Asset Management.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα για τις ανασφάλειες της αγοράς σε γεωπολιτικό επίπεδο, στη σχέση Ρ/Ε και τις οικονομικές προοπτικές,» πρόσθεσε ο Βέρκχαιμ.

Η μετοχή της Munich Re ηγήθηκε της ανόδου (+4%) ακολουθούμενη από τις μετοχές των Scor (+11,6%), Swiss Life (+7,8%), France Telecom (+3%), Vodafone (+2,8%), BT (+2,4%), BP (+0,5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ