Οι τελευταίες μεταβολές καθώς και οι προοπτικές εξέλιξης για τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων αναφέρονται σε σχετική κλαδική μελέτη της ICAP Group που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών.
Οι τελευταίες μεταβολές καθώς και οι προοπτικές εξέλιξης για τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων αναφέρονται σε σχετική κλαδική μελέτη της ICAP Group που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών:
Στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και πολλαπλασιαστικό υλικό γεωργίας) δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Πολλές από αυτές ασχολούνται με ποικιλία προϊόντων. Ειδικότερα, στα λιπάσματα μία μόνο εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή λιπασμάτων με χημική σύνθεση, ενώ οι υπόλοιπες παραγωγικές επιχειρήσεις ασχολούνται με την επεξεργασία, ανάμειξη και τυποποίηση αυτών.
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση των εξεταζομένων προϊόντων, παρατηρείται σημαντική επίδραση από το είδος των καλλιεργειών, τις εκτάσεις που καλλιεργούνται, αλλά και τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, για την απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, λόγω κυρίως του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σΆ αυτόν. Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στα λιπάσματα, ακολουθούν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και μεγαλύτερη διασπορά παρατηρείται στους σπόρους.
Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μικρή αύξηση των πωλήσεων λιπασμάτων σε ποσότητα κατά τη διετία 2010-2011. Η αντίστοιχη αξία σαφώς θα επηρεαστεί ανάλογα με την τιμή πώλησης αυτών αλλά και των πρώτων υλών, που θα διαμορφωθούν στη διεθνή αγορά.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει δείγματος επιχειρήσεων (παραγωγικών και εισαγωγικών) για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2007 και 2008.
Από την ανάλυση των ισολογισμών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, προκύπτουν τα εξής:
Λιπάσματα (δείγμα 9 εταιρειών) : Το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε μείωση 6,4% το 2008 σε σχέση με το 2007, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των απαιτήσεων. Τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 84,7%. Οι συνολικές πωλήσεις των 9 εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν το 2008 κατά 33,2%, ενώ το μικτό κέρδος την ίδια περίοδο υπερδιπλασιάστηκε. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και τα κέρδη EBITDA.
Φυτοφάρμακα – Σπόροι (δείγμα 11 εταιρειών) : Το σύνολο του ενεργητικού μειώθηκε κατά 1,8% το 2008, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση των απαιτήσεων. Τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν μείωση 5,1%. Οι συνολικές πωλήσεις των 11 εταιρειών παρουσίασαν οριακή αύξηση το 2008 (1,04%), ενώ το μικτό κέρδος την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 15,2 %, λόγω της μείωσης του κόστους πωλήσεων κατά 4,0%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 14,3% το 2008/2007.
Όσον αφορά τις εισαγωγικές επιχειρήσεις ισχύουν τα παρακάτω:
Λιπάσματα (δείγμα 10 εταιρειών) : Το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε αύξηση 35,2% το 2008 γεγονός που οφείλεται στη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων. Τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 22,6%. Οι συνολικές πωλήσεις των 10 εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν το 2008 κατά 24,1%, ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 51%. Σημαντική ποσοστιαία αύξηση παρουσίασαν και τα συνολικά καθαρά κέρδη (69,5%).
Φυτοφάρμακα – Σπόροι (δείγμα 18 εταιρειών) : Το σύνολο του ενεργητικού παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα τη διετία 2007-2008. Τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 11,94%. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών αυξήθηκαν το 2008 κατά 8,13%, ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 10,8%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 12,68% το 2008/2007.