Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές καθώς οι τίτλοι της Mizuho Holdings Inc. υποχώρησαν σε επίπεδα ρεκόρ και της UFJ Holdings Inc. έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, αφού ένοντη είναι ανησυχία ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα προχωρήσει στην κατάσχεση των αδύναμων δανειστριών.

«Ο μεγαλύτερος φόβος στην αγορά είναι ότι μερικές τράπεζες ενδέχεται να κρατικοποιηθούν», ανέφερε ο Atsushi Osa, ο οποίος διαχειρίζεται 4,1 δισ. δολ. με τη Sumitomo Marine Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τους επενδυτές να τοποθετήσουν σε αυτές μεγάλα κεφάλαια». Ο Osa διατηρεί τα μερίδια που κατέχει στις τράπεζες οι οποίες βρίσκονται κάτω από το 7,4% του δείκτη Topix.

Ο Τopix έχανε ποσοστό 1,8% φθάνοντας στις 809,38 μονάδες στη 1:15' μ.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, τοπική ώρα, πλησιάζοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1984. Οι μετοχές των τραπεζών αποτελούσαν περίπου το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη. Ο Topix είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από τους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων αυτόν τον μήνα (σε δολάρια ΗΠΑ) ακολουθώντας του δείκτες στο Χρηματιστήριο της Κίνας. Ο Nikkei έχανε ποσοστό 0,9% φθάνοντας στις 8.273,31 μονάδες.

Οι μετοχές της Nippon Telegraph & Telephone Corp. κινούντο πτωτικά μετά τη μείωση των πωλήσεων για πρώτη φορά μέσα σε πέντε δεκαετίες και την προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της για το σύνολο της χρήσης.

Στην υπόλοιπη Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 1,1% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως της Hua Nan Financial Holdings Co. Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng έχανε ποσοστό 0,4% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών όπως της Johnson Electric Holdings Ltd. Η διοίκηση της Wal-Mart Stores Inc. ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο οι πωλήσεις θα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των προβλέψεων, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες ενδέχεται να μειωθούν στις ΗΠΑ.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κινείτο ανοδικά, τη στιγμή που οι δείκτες στη Σιγκαπούρη και την Κίνα εμφάνιζαν μικτή εικόνα. Πτωτικά κινούντο και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια.

Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Ινδίας λόγω εθνικής εορτής.