Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2010 07:01

Eξήντα ημέρες προθεσμία

Την άμεση διόρθωση των αποκλίσεων στους στόχους για τα δημόσια έσοδα, δαπάνες ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ -ακόμη και να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα- ζήτησαν μέχρι την επόμενη επιθεώρηση το Οκτώβριο οι επικεφαλής της τρόικας. Tι περιλαμβάνει το «συμπληρωματικό» μνημόνιο.

Την άμεση διόρθωση των αποκλίσεων στους στόχους για τα δημόσια έσοδα, δαπάνες ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ -ακόμη και να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα- ζήτησαν μέχρι την επόμενη επιθεώρηση το Οκτώβριο οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κλιμακίου των ελεγκτών θα παρουσιασθούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής της τρόικας, ενώ θα ακολουθήσει στις 13:00 συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. διαμήνυσε, εκ μέρους της τρόικας των ελεγκτών, τις επιλογές που έχει η Ελλάδα για τις επόμενες περίπου 60 μέρες μέχρι και την επόμενη επιθεώρηση των ελεγκτών.

Στο «συμπληρωματικό» μνημόνιο, στο οποίο συμφώνησαν με το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται - σύμφωνα πάντα με τη Ναυτεμπορική - μεταξύ άλλων:

- Η ολοκλήρωση, τους επόμενους μήνες, σχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στη λογική μιας λύσης ισοδύναμης, με την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, όπως είχε εισηγηθεί ο εκπρόσωπος της Ε.Ε.

- Η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διόρθωση της απόκλισης ύψους 1,44 δισ. στα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

- Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

- Η ολοκλήρωση τεκμηριωμένης πρότασης για το σταδιακό περιορισμό των δαπανών στους δήμους και τα δημόσια νοσοκομεία

- Η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και η άμεση έναρξη σχεδίου οικονομικής αναδιάρθρωσης του συνόλου των ΔΕΚΟ

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι ελεγκτές δήλωσαν ικανοποιημένοι τόσο για την ταχύτητα όσο και για την ποσότητα των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί από την υιοθέτηση του μνημονίου τον περασμένο Μάρτιο και εντεύθεν.