Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2010 12:43

Συστάσεις για προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Ικανοποιημένη από τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα εμφανίστηκε η τρόικα, με τους επικεφαλής της να επιμένουν πάντως στην ανάγκη άμεσης προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο να ανοίγουν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τα επίμαχα θέματα του ΟΣΕ και της ΔΕΗ.

Ικανοποιημένη από τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα εμφανίστηκε η τρόικα, με τους επικεφαλής της να επιμένουν πάντως στην ανάγκη άμεσης προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο να ανοίγουν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τα επίμαχα θέματα του ΟΣΕ και της ΔΕΗ.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ουσιαστική δημοσιονομική πρόοδο, αλλά πρέπει να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος, όπως σχεδιάζει, δήλωσαν οι κοινοτικοί ελεγκτές ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους στη χώρα μας.

«Η γενική μας εκτίμηση είναι πως το πρόγραμμα έχει κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα», αναφέρουν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα στην κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Τονίζουν, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους.

«Τα ποσοτικά κριτήρια για τις επιδόσεις στο τέλος Ιουνίου έχουν όλα επιτευχθεί, χάρη στην αποφασιστική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προχωρούν γρηγορότερα από το πρόγραμμα», υπογραμμίζει η τρόικα.

«Δεν δίνουμε οδηγίες, οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν απολύσεις σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στον ΟΣΕ, αλλά και θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ, ο επικεφαλής του κλιμακίου Πουλ Τόμσεν επισήμανε: «Βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και βέλτιστες τακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο».

«Δεν δίνουμε οδηγίες και τις λύσεις προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από τα ζητήματα για τα οποία η τρόικα φέρεται να ασκεί έντονες πιέσεις. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Μην πιστεύετε πάντα ό,τι γράφεται στον Τύπο».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την εξυγίανση στον ΟΣΕ και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας, οι επικεφαλής της τρόικας σημείωσαν ότι ο Οργανισμός κοστίζει τεράστια ποσά στους Έλληνες πολίτες, καθώς ένα δισεκατομμύριο ευρώ προστίθεται κάθε χρόνο στο χρέος της χώρας και ότι την ίδια στιγμή, σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατείας βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

«Το πως θα υλοποιηθεί η εξυγίανση του Οργανισμού θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς περιμένουμε τις ανακοινώσεις», ξεκαθάρισαν.

Στο ίδιο πνεύμα επισημάνθηκε και για τη ΔΕΗ η σημασία της απελευθέρωσης της αγοράς και των τιμολογίων, τονίστηκε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.

«Αναγκαίο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων»

Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα είναι στην αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απορρύθμιση, στην εφαρμογή της οδηγίας για τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

Στο σημείο αυτό τα μέλη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον τομέα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

«Εξασφαλισμένη η β' δόση»

Σύμφωνα με τη δήλωση του Τόμσεν στο Reuters, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης, χάρη στο εντυπωσιακό ξεκίνημα της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου σταθερότητας.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να προχωρήσει σε πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, υπογράμμισε ο αξιωματούχος. «Το πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο και βρίσκεται σε καλό δρόμο, είναι εμπροσθοβαρές, και τα καλά νέα είναι ότι εφαρμόζεται όπως συμφωνήθηκε», συμπληρώνει ο Τόμσεν.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνέντευξη Τύπου, «η Ελλάδα έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής της εικόνας».

Ωστόσο, αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη φάση, δεν πιστεύουμε πως η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στις αγορές». «Η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να στραφεί στις αγορές κάποια στιγμή εντός του επόμενου έτους, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να έχουν δρομολογηθεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Δεν συζητήθηκαν νέα μέτρα

«Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση του μνημονίου», επισήμανε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό της χώρας μας, αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνει ότι το 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,5-2%.

Τα στελέχη του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ τόνισαν επιπλέον ότι στο δημοσιονομικό τομέα οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να περιορίσουν τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, μάλιστα πέραν των ορίων του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο αντισταθμίστηκαν οι αποκλίσεις που προκλήθηκαν σε τομείς πέραν του προϋπολογισμού (τοπικές αυτοδιοικήσεις, νοσοκομεία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) κι έτσι επιτεύχθηκε ο συνολικός στόχος που είχε τεθεί για το τέλος Ιουνίου σχετικά με το έλλειμμα.

Όσον αφορά στο μέλλον, σημείωσαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυνητικός κίνδυνος εναντίον των δημοσιονομικών στόχων.

Το κλιμάκιο εμφανίστηκε ικανοποιημένο για την υλοποίηση της πρόσφατης μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα και στη διαδικασία ετοιμασίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Όπως είπαν, άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες για να εφαρμοστούν σύντομα καλύπτουν τον τομέα των μεταφορών, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

Στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται, επίσης, ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2010 και περίπου 2,5% το 2011. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ότι αναμενόταν, και για το λόγο αυτό αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το 2010 σε 4,75%, με βασικό παράγοντα της άνοδο την αύξηση των εμμέσων φόρων. Χωρίς ενδείξεις εμμέσων επιπτώσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί.