«Συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ», ξεκαθάρισε η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης για την αγορά ενέργειας, υπό τον Θ. Πάγκαλο.
«Συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ», ξεκαθάρισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης», ενώ γνωστοποίησε ότι εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Ήδη, όπως είπε, συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου.
Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, τα μέλη της τρόικας, τα οποία πρότειναν αρχικά πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δεν αποκλείουν ισοδύναμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση των αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική απάντηση στην πρόταση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την οποία επανέλαβε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παραμένει αρνητική.
Εκτός από τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπαγορεύονται και από την κοινοτική νομοθεσία, το μνημόνιο προβλέπει ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις συνολικά στον τομέα της ενέργειας και τις επενδύσεις που δρομολογούνται, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον κ. Πάγκαλο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο Νίκος Αθανασάκης.
«Οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση», λέει η τρόικα
Αναφερόμενοι στο ζήτημα της ΔΕΗ, οι επικεφαλής της τρόικας επεσήμαναν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την κυβέρνηση, τη σημασία της απελευθέρωσης της αγοράς και των τιμολογίων, τονίστηκε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Ναι» στην απελευθέρωση, «όχι» στην εκποίηση περιουσίας της ΔΕΗ
«Συμφωνούμε ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διαφωνούμε, όμως, με την εκποίηση της περιουσίας της επιχείρησης του ελληνικού λαού, της ΔΕΗ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Κ. Κατσαρός.
Πρόσθεσε δε πως με βάση την οδηγία της Ε.Ε. και την ελληνική νομοθεσία δεν είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.
Αναφερόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις, ο κ. Κατσαρός σημείωσε ότι ο ενδεχόμενος ακραίος λόγος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο είναι οι ακραίες αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Στην προπαγανδιστική καταιγίδα που ενέσκηψε από την κυβέρνηση για καθησυχασμό της κοινής γνώμης ότι θα εξετάσουμε, θα δούμε, θα συσκεφτούμε και εντέλει θα αποφασίσουμε, η απάντησή μας είναι ότι ο λιγνίτης και τα νερά που σκέφτονται να ξεπουλήσουν είναι αυτά που επιδοτούν την τιμή της κιλοβατώρας στα νησιά, στις ευπαθείς ομάδες και κρατούν την τιμή της φθηνότερη στην Ευρώπη και την τρίτη φθηνότερη στον κόσμο, γι' αυτό, λοιπόν, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το διαπραγματευτούμε», επεσήμανε.
«Κάποια συνδικαλιστικά στελέχη, του χώρου μας, και μη, μπορούν σίγουρα να εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά εμείς, ως θεσμικά και συντεταγμένα όργανα, εκφράζουμε προς τα έξω τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ», κατέληξε ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
ΝΔ: «Ναι» στην απελευθέρωση, αλλά με σχέδιο
«Ναι» στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, αλλά με σχέδιο, λέει η Νέα Δημοκρατία.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος, Βασιλική Τζότζολα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παλινωδεί. «Πουλάει; Εκμισθώνει; Ή βρίσκεται και πάλι σε σύγχυση; Υπουργοί διαφωνούν λες και είναι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες της δημόσιας ηλεκτροπαραγωγής», επεσήμανε η κ. Τζότζολα.
Καταλήγοντας δε τόνισε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει εκποίησή της ΔΕΗ» και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση πριν το Δεκέμβριο.
ΛΑΟΣ: Οι διακόπτες ανήκουν στον ελληνικό λαό
«Υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι διακόπτες ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, προσθέτοντας: «Σαφώς είμαστε υπέρ του διαλόγου και σαφώς υπέρ της λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες».
ΣΥΝ: Η κυβέρνηση μεταθέτει τις αποφάσεις της για τη ΔΕΗ
«Η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν διαψεύδει ότι ακολουθεί τη ''γραμμή'' της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρά μόνο μεταθέτει τις αποφάσεις της κερδίζοντας λίγο χρόνο», δήλωσε ο Χρήστος Στάικος, μέλος του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.
Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κρύψει, ωστόσο, τις πολιτικές της προθέσεις για τους εναπομείναντες δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ. Απαξίωση, διάλυση, ιδιωτικοποίηση».
«Η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις σε νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια», κατέληξε ο κ. Στάικος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ