Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 10:49

EMI Group Plc : Κέρδη από ζημίες το α' εξάμηνο

Η τρίτη σε μέγεθος δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, ΕMI Group Plc, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της μείωσης των θέσεων εργασίας, αλλά και της πώλησης περιουσιακών της στοιχείων. Ωστόσο, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις που θα εμφανίσει το μεγαλύτερο από τα τμήματά της.

Τα καθαρά κέρδη της EMI το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 138,4 εκατ. λίρες στερλίνες (219 εκατ. δολ.) ή 2,9 πένες ανά μετοχή έναντι ζημίας 54,4 εκατ. λιρών ή 0,8 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησής της. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 9,9% φθάνοντας στα 961,5 εκατ. λίρες.

Οι πωλήσεις στο τμήμα ηχογράφησης μουσικής, το μεγαλύτερο της εταιρείας, θα μειωθούν από 3% έως 6% τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο, είπε σε συνέντευξη ο επικεφαλής του τμήματος Alain Levy. Τον Μάϊο η EMI προέβλεπε ότι τα έσοδά της θα παρέμεναν αμετάβλητα σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας. Τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο της χρήσης υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 12% φθάνοντας στα 759,3 εκατ. λίρες.

Η EMI και οι ανταγωνίστριές της, όπως η Vivendi Universal SA, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών για την αγορά CD's και την αγορά προϊόντων από παράνομες ηχογραφήσεις. Ετσι, η εταιρεία προχώρησε στη μείωση των θέσεων εργασίας, την αλλαγή στελεχών της, αλλά και την κατάργηση σημάτων της που δεν απέφεραν οικονομικά, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Οι πωλήσεις παγκόσμια αγορά δισκογραφίας ενδέχεται να μειωθούν κατά περίπου 5% το έτος μέχρι και τον Μάρτιο, επεσήμανε ο Levy.

Oι μετοχές της εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο, υποχώρησαν κατά 14 πένες ή ποσοστό 7,6%, φθάνοντας στις 170,25 πένες η μία. Η μετοχή έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της το τρέχον έτος.

Οπως ανακοινώθηκε από τη διοίκησή της, η EMI συμφώνησε να προχωρήσει στην πώληση επιπλέον 58,4 εκατ. μετοχών της HMV Group Plc. Τα προ φόρων κέρδη της EMI από την πώληση μεριδίου της στην εν λόγω εταιρεία ανήλθαν σε 181,1 εκατ. λίρες κατά την δημόσια εγγραφή της τον Μάϊο.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ