Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 06:13

Ισχυροποίηση του γιέν

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κλονίζεται, τονώνοντας έτσι τη ζήτηση για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κλονίζεται, τονώνοντας έτσι τη ζήτηση για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Το γιέν ανατιμήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό και μετά τα στοιχεία για τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας για τέταρτη ημέρα μετά την κλαδική έκθεση που κατέδειξε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Πτωτικά κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά την απόφαση της Bank of Korea να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Το γιέν ανατιμήθηκε στα 109,46 ανά ευρώ στις 11:32 π.μ. στο Τόκιο από 109,74 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την αναρρίχησή του στα 109,24, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Ιουλίου. Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 84,97 από 85,32 που ήταν χθες, όταν άγγιξε τα 84,73, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Ιουλίου του 1995.

Ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας υποχώρησε 1,5%, σημειώνοντας απώλειες για τέταρτη ημέρα. Ο MSCI’s World Index και ο Standard & Poor’s 500 Index και οι δύο υποχώρησαν 2,8% χθες. Ο Thomson Reuters/Jefferies CRB Index, δείκτης των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχώρησε 1,3% διευρύνοντας τις απώλειές του για πέμπτη ημέρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο κατά 0,6%, έναντι αύξησης 1% τον προηγούμενο μήνα.

Χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 7,9 δισ. δολ. τον Ιούνιο από τον Μάϊο.

Φέτος το γιέν ανατιμήθηκε 14%, τα μέγιστα μεταξύ των νομισμάτων των 10 αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indices.

Χθες ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, είπε στους δημοσιογράφους ότι παρατηρεί με μεγάλη προσοχή της κινήσεις του νομίσματος. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει ενδεχόμενη παρέμβαση.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας κινήθηκε πτωτικά μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Bank of New Zealand Ltd. και της Business New Zealand ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα υποχώρησε τον Ιούλιο στο 49,9. Την τελευταία φορά που ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το 50 ήταν τον Αύγουστο του 2009.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε για τέταρτη ημέρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ότι ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο από 5,1% τον προηγούμενο μήνα.

Το νόμισμα της Αυστραλίας υποχώρησε 0,3% στα 89,43 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ ενώ απώλεσε 0,6% έναντι του γιέν φθάνοντας στα 76,06 γιέν. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στα 71,18 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και κατά 0,7% έναντι του γιέν φθάνοντας στα 60,54 γιέν.

Απώλειες για τρίτη ημέρα σημείωσε το ουόν της Νότιας Κορέας μετά την σημερινή ανακοίνωση της Bank of Korea για τη διατήρηση των επιτοκίων.

Το ουόν υποχώρησε 1% φθάνοντας στα 1.194,45 ανά δολάριο, αφού νωρίτερα άγγιξε τα 1.200,85, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιουλίου.