Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 07:10

Αυστραλία: Χαμηλότερη η απασχόληση τον Ιούλιο

Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Ιούλιο η απασχόληση στην Αυστραλία, ωθώντας χαμηλότερα το νόμισμα της χώρας καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την αύξησή τους, τη μεγαλύτερη και πιο επιθετική μεταξύ των χωρών του G-20.

Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Ιούλιο η απασχόληση στην Αυστραλία, ωθώντας χαμηλότερα το νόμισμα της χώρας καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την αύξησή τους, τη μεγαλύτερη και πιο μεταξύ των χωρών του G-20.

Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 23.500 θέσεις από τον Ιούνιο όταν είχαν σημειώσει αύξηση κατά 37.400 θέσεις (αναθεωρημένα στοιχεία) ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 5,3% από 5,1% καθώς περισσότεροι άνθρωποι έπιασαν δουλειά.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές στην Αυστραλία και την Ασία, διευρύνοντας την παγκόσμια πτώση των Χρηματιστηρίων εν μέσω ανησυχιών ότι η ανά τον κόσμο οικονομική ανάκαμψη κλονίζεται. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς, ο οποίος αύξησε έξι φορές το κόστος δανεισμού από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Μάϊο του 2010, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού για τρίτο μήνα την εβδομάδα που πέρασε.

Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας έως τα 89,18 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Ιουλίου, από 89,68 σεντς, πριν από την ανακοίνωση για την απασχόληση. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας υποχώρησε 3 μονάδες βάσης στο 4,43%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%. Στο Χρηματιστήριο της χώρας ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε για τρίτη ημέρα σε ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στις 4.398 μονάδες στις 12:30 μ.μ. στο Σύδνεϋ.

Ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης υποχώρησε κατά 4.200 τον Ιούλιο και της μερικούς απασχόλησης αυξήθηκε κατά 27.700 θέσεις, έδειξε η σημερινή έκθεση.

Οι αγγελίες τις εφημερίδες και στο Διαδίκτυο για εύρεση εργασίας αυξήθηκαν 1,3% τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση για τρίτο μήνα, έδειξε αυτήν την εβδομάδα έκθεση της Australia & New Zealand Banking Group Ltd.