Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2002 00:01

Εγκλωβισμένη η Νέα Υόρκη

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ σε πορεία στενών διακυμάνσεων έμεινε η Wall Street με τους επενδυτές επιφυλακτικούς περιμένοντας ανακοινώσεις οικονομικών στατιστικών ή εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο προτού πάρουν νέες θέσεις στην αγορά.

Η είδηση πως η ΑΤ&Τ ολοκλήρωσε την πώληση του τμήματος καλωδιακής τηλεόρασης στην Comcast Corp και παράλληλα προχώρησε σε αντιστροφή σπλιτ της κοινής μετοχής της, έδωσε ώθηση στη μετοχή της εταιρείας (+7,8%), και συνέβαλε αποφασιστικά στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργήσει η είδηση για τις δυσοίωνες προοπτικές της εταιρείας Home Depot Inc.

Εμπειρογνώμονες του χρηματιστηρίου τόνισαν πως η αγορά έχει αφήσει πίσω της τα άσχημα νέα - τα οποία αγνοεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα - αναζητώντας την αφορμή για να κινηθεί ανοδικά πριν από το τέλος του έτους. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε 11,79 μονάδες, ποσοστό 0,14%, φθάνοντας στις 8.474,78 μονάδες. Με απώλειες 19,18 μονάδων, ποσοστό 1,38%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq φθάνοντας στις 1.374,51 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες τη χθεσινή συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν κέρδη από την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ επηρεάσθηκαν αρνητικά και από δυσοίωνες εκτιμήσεις που έκαναν χρηματιστηριακές εταιρείες για τις μετοχές του τομέα λιανικής.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,74% και 1,1%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει, ωστόσο, πάνω από τις 900 μονάδες διατηρώντας τα κέρδη της τάξης του 15% που σημείωσε στη διάρκεια της πορείας ανάκαμψης από τις 10 Οκτωβρίου και μετά.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν πως η αγορά σταμάτησε να πάρει ανάσα αναζητώντας αφορμές για να κινηθεί ανοδικά ξανά. Οι επενδυτές ελπίζουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φέντεραλ Ριζέρβ, μειώνοντας τα επιτόκια στην ευρωζώνη στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Nokia (-3,97%), Alcatel (-6,8%), Ericsson (-3,74%), SAP (-2,4%), KarstadtQuelle (-4,96%), Next (-4,71%), BASF.

Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας υποχώρησε κατά 2,9%, παραμένει όμως 50% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, το χρηματιστήριο βρήκε στηρίγματα διακόπτοντας την πολυήμερη πτωτική τάση του, με την αγορά να αντιδρά θετικά στην εξασθένηση του ιαπωνικού γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ