Ταχύτερος του αναμενομένου ήταν το β' τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ανήλθε σε 1%, από 0,2% το α' τρίμηνο και έναντι πρόβλεψης 0,7%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε το β' τρίμηνο κατά 1,7%. Συγκρατημένη ικανοποίηση της Κομισιόν.
Ταχύτερος του αναμενομένου ήταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ανήλθε σε 1%, από 0,2% το πρώτο τρίμηνο και έναντι πρόβλεψης 0,7%.
Όπως υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ το β' τρίμηνο ξεπέρασε αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση μόλις 0,6%.
Στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης συνέβαλε τα μέγιστα η επίδοση της Γερμανίας, πρώτης οικονομίας στη ζώτη του ευρώ, η οποία κατέγραψε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από την επανένωση το 1990 (2,2%) http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1854604 .
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε το β' τρίμηνο κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Για το σύνολο, τέλος, των 27 χωρών της Ε.Ε., ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε επίσης στο 1% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια.
Η Κομισιόν χαιρέτισε τα ισχυρά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνοντας πάντως ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.
Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ σημείωσε ότι ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη - που σημείωσε αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση - είναι ενθαρρυντικά, οι οικονομίες της περιοχής θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.
«Είναι ένα υποσχόμενο νούμερο, επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλή τροχιά, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ... Παρόλα αυτά, όπως έχουμε πει στο παρελθόν και δεν αλλάζουμε τις εκτιμήσεις μας...(η ανάκαμψη) παραμένει εύθραυστη. Υπάρχουν στοιχεία αβεβαιότητας τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και στις πιθανές επιπτώσεις τους στην...ανάπτυξη, στην γενική ανάκαμψη» κατέληξε.