Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο. Για προϋπολογισμό σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ζήτησε να δίνονται απαντήσεις στον «κλεφτοπόλεμο» της αντιπολίτευσης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, επεσήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί η δραστική μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 100,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η βάση της εισοδηματικής πολιτικής θα είναι το 2,5%, ενώ εκτίμησε ότι ο πραγματικός μισθός θα αυξηθεί κατά 2,1%.
Από 1ης Ιανουαρίου 2003, αυξάνονται κατά 14,67 ευρώ οι συντάξεις του ΟΓΑ και κατά 5% τα επιδόματα ανεργίας. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του έτους, έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,1%.
«Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αδυναμία της να προχωρήσει στις πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος και επιμένει σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.
«Ο προϋπολογισμός υπηρετεί και προωθεί την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», σχολίασε το ΚΚΕ. Για προϋπολογισμό μειωμένων προσδοκιών και εμμονή σε μία δεξιόστροφη πολιτική, κάνει λόγο ο Συνασπισμός. «Χρειάζεται ριζική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. «Είναι εμφανές ότι ο προϋπολογισμός δεν κλείνει την ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.