Απορρίπτει το ΥΠΟΙΚ σενάρια περί λήψης πρόσθετων μέτρων, τονίζοντας ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων, ενώ παράλληλα διαψεύδει τα περί φερομένης απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. ΝΔ: Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. ΛΑ.Ο.Σ.: Εμφανής πλέον η έλλειψη οράματος και μεθόδευσης. ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα από Σεπτέμβρη.
Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο περί λήψης πρόσθετων μέτρων, τονίζοντας ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων, ενώ παράλληλα διαψεύδει τα περί φερομένης απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
«Αντίθετα με ό,τι λέγεται, ο προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Είμαστε με ασφάλεια 1 δισ. ευρώ πιό κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε κατά 39,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5% που είχε καθοριστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο, η υστέρηση των εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ που αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται μια υστέρηση της τάξης των 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Όπως υποστηρίζει, η υστέρηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2010 εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο επισημαίνει πως η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. για τον Ιούλιο του 2010 δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων, ενώ επίκειται και η είσπραξη του Ε.Τ.ΑΚ. για το έτος 2009. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες και μέτρα αναφορικά με την ενίσχυση των εσόδων, όπως το σχέδιο δράσης για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών, που έχει αρχίσει να αποδίδει, και τα 2,5 δισ. ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε το Σ.Δ.Ο.Ε..
Στο σκέλος των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%, ενώ οι καταβολές τόκων για τον Ιούλιο εμφανίζονται μεν αυξημένες, αλλά αφορούν περίπου το 25% των τόκων του έτους. Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο έχει επιταχυνθεί και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπλήρωσε την υστέρηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού.
Καταλήγοντας, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι οι ενδείξεις από το μέτωπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε κάθε περίπτωση θετικές, ωστόσο όμως, όπως επισημαίνεται, αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού. «Η πιστή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαθρωτικών παρεμβάσεων και πολιτικών θα θέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση», καταλήγει.
ΝΔ: Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, υπογραμμίζει από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασιλική Τζότζολα.
«Ένα στα τρία παιδιά είναι χωρίς δουλειά, ένα στα τέσσερα μαγαζιά έχει ήδη κλείσει και επενδύσεις μηδέν. Οι θυσίες του Μνημονίου δεν σώζουν την οικονομία, σκοτώνουν την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΛΑ.Ο.Σ.: Εμφανής πλέον η έλλειψη οράματος και μεθόδευσης
Κατά τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστή Αϊβαλιώτη, είναι εμφανής πλέον η έλλειψη οράματος και μεθόδευσης από την κυβέρνηση. «Ελπίζουμε», συμπλήρωσε, «ο κ. Παπανδρέου να καταλάβει ότι με τις ερασιτεχνικές επιδόσεις της κυβέρνησής του κανένας Έλληνας δεν μπορεί να αναμένει ουσιαστικά αποτελέσματα».
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα από Σεπτέμβρη
«Η θλιβερή αποτυχία των σφαγιαστικών μέτρων κυβέρνησης-τρόικας, σπρώχνοντας την οικονομία σΆ ένα ακατάσχετο κατήφορο, οδηγούν τον προϋπολογισμό σε εκτροχιασμό, με συνέπεια η κυβέρνηση να προετοιμάζει από τον Σεπτέμβριο νέο απαράδεκτο πακέτο μέτρων», επιμένει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η χώρα το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει είναι η άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο, η επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και η εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου».