Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010 13:30

Μήνυμα ΓΓΕ για την κερδοσκοπία στα άλευρα

«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα, την ώρα που το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αρχίσει κοστολογικούς ελέγχους στην αγορά.

Σαφές μήνυμα αναφορικά με τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στα άλευρα έστειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, την ώρα που το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αρχίσει κοστολογικούς ελέγχους στην αγορά.

«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομίας διενεργεί κοστολογικούς ελέγχους, ενώ εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών αλλά και την επάρκεια στην αγορά.

Σε ανακοίνωσή του μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προαναγγελία αυξήσεων στις τιμές των αλεύρρων, ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δηλώσεις και εκτιμήσεις για τις τιμές των αλεύρων μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα οδηγηθούν σε λογικά πλαίσια τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους αγρότες.

Σε νέα ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κ. Λούλης τόνισε τον εντονότατο ανταγωνισμό που επικρατεί στον κλάδο και σημείωσε: «Κάθε μύλος έχει τα δικά του αποθέματα, τα δικά του κοστολόγια, και τις δικές του συμφωνίες για παραλαβές σιτηρών από παραγωγούς ή εμπόρους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Έχει επίσης τις δικές του συμφωνίες με πελάτες που είναι συνάρτηση της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί ο κάθε μύλος ξεχωριστά και έχει σχέση με την ποιότητα και ποσότητα που προσφέρει καθώς και με τον τρόπο πληρωμής που έχει συμφωνήσει με τον κάθε πελάτη».

Προηγήθηκε ανακοίνωση του Συνδέσμου την Παρασκευή όπου γινόταν λόγος για ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογής των τιμών των αλεύρων: «Οι τιμές των αλεύρων παρέμειναν σταθερές- ειδικά το τελευταίο δίμηνο- λόγω υπάρξεως αποθεμάτων ασφαλείας. Ομως από τη θεαματική εκτίναξη των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 40-50 ημέρες επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που πυροδότησε κύμα αντιδράσεων.

ΚΚΕ: Αισχροκέρδεια οι αυξήσεις στο αλεύρι

Για αισχροκέρδεια χειρίστου είδους σε βάρος του λαού έκανε λόγο το ΚΚΕ.

«Είναι αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους σε βάρος του λαού οι νέες μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί και στα ζυμαρικά που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά ληστεύουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σιτηρών. Είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και από σκληρό και από μαλακό στάρι. Εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια μείωναν τις τιμές, ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό. Το αποτέλεσμα ήταν να θησαυρίζουν, καθώς η τιμή στο αλεύρι ήταν σταθερή ή αυξανόμενη. Έτσι οι νέες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές θα οδηγήσουν σε υπέρογκη αύξηση των κερδών τους, χωρίς οι μικροί παραγωγοί - που ήδη έχουν ξεπουλήσει την παραγωγή τους - να έχουν κανένα όφελος», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και επισημαίνει πως «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά συντελούν στη μείωση των τιμών».

Το ΚΚΕ ζητεί να απαγορευτεί οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα, να μειωθεί η τιμή του ψωμιού, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στο σιτάρι που να εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.

Αντιδρώντας εξάλλου στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο σιτάρι και στο αλεύρι, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο τπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 11 το πρωί.

ΣΥΝ: Αγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι

Η προαναγγελθείσα αύξηση της τιμής του ψωμιού εντάσσεται σε ένα άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος των καταναλωτών και υπέρ των μεγαλεμπόρων και των αλευροβιομηχάνων, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Συνασπισμός.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα που θα «παγώνουν» την τιμή του ψωμιού και των παραγώγων του σιταριού από τη στιγμή που, όπως σημειώνει, αποτελούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης.

«Αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους οι αγρότες μας να πωλούν φθηνά και οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.