Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2002 16:43

Mικτές τάσεις στη Νέα Υόρκη

ΜΙΚΤΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης παρά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

O Dow Jones έχει διαμορφωθεί στις 8.469 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,07% και ο Nasdaq στις 1.380 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,43%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι κατασκευές νέων κατοικιών μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 11,4%, ενώ το Σεπτέμβριο είχαν καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο.

Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1994 και έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή ανακοίνωση ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ παρέμεινε το Σεπτέμβριο κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ του Αυγούστου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/20/261149.htm .

Ωστόσο, ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας χθες ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, εμφανίστηκε αισιόδοξος στις προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία, ειδικά μετά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. Ο κ. Γκρίνσπαν δικαιολόγησε την απόφαση αυτή, λέγοντας πως δεν αντανακλά τους φόβους της τράπεζας για το μέλλον αλλά τους φόβους της αγοράς σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ και την αδυναμία του χρηματιστηρίου να ανακάμψει ουσιαστικά ύστερα από τρία χρόνια πτώσης.

Ο αμερικανός τραπεζίτης δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία πράγματι αναπτύσσεται, παρά τον ισχυρό αντίκτυπο που είχε η απώλεια χρηματιστηριακού πλούτου ύψους 8 τρισ. δολαρίων την τελευταία διετία, η συρρίκνωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων και το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται (μετά τη λήξη της συνεδρίασης) τα οικονομικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου της εταιρείας Hewlett Packard. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι ζημίες της στο εν λόγω χρονικό διάστημα μειώθηκαν.