Την ανάγκη συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη λήψη αποφάσεων με αφορμή τις νέες υποδείξεις της τρόικας στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ζητά η ΕΣΕΕ και απαριθμεί επτά τεχνοκρατικές αστοχίες του κλιμακίου ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
«Σε συνθήκες συνεχιζόμενης ύφεσης, τα νέα προτεινόμενα μέτρα για την επόμενη διετία, δεν θα επιφέρουν καμία ουσιαστική βελτίωση, αντίθετα θα θέσουν σε μια καινούργια τροχιά ύφεσης την ελληνική αγορά, με τα λουκέτα να αυξάνονται, την ανεργία να διογκώνεται και τον πληθωρισμό να καλπάζει. Απαιτείται ένα μείγμα πολιτικής το οποίο θα βασίζεται στις ανάγκες και τις προτεραιότητες της «πραγματικής οικονομίας και όχι σε σχέδια επί χάρτου».
Τα παραπάνω εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και επισημαίνει την ανάγκη συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στο μείγμα πολιτικής που πρέπει να προωθηθεί στο πλαίσιο των προτάσεων της τρόικας.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η επικαιροποίηση του αρχικού κειμένου του Μνημονίου μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αφού όπως επισημαίνει, «η αρχική εκδοχή δεν είχε λάβει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς και δεν είχε, εν τέλει, κατανοήσει την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας».
Επίσης η Συνομοσπονδία διερωτάται: «Πώς και γιατί προέκυψε η σκοπιμότητα αναθεώρησης του Μνημονίου; Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι και ποια η αναγκαιότητα που επέβαλε αυτήν την κίνηση; Και κυρίως, γιατί δεν γνωστοποιήθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους οι συγκεκριμένες διεργασίες; Μήπως τελικά το γεγονός ότι η σύνταξη του αρχικού κειμένου έλαβε χώρα ερήμην των κοινωνικών εταίρων, οδήγησε στην στρεβλή αποτίμηση της κατάστασης και στην υιοθέτηση των νέων μέτρων;»
Η ΕΣΕΕ σημειώνει ακόμα ότι είναι απαραίτητη «η συμμετοχή και η παρέμβαση των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες διαβούλευσης, οι οποίοι καλύτερα από τον οποιονδήποτε είναι σε θέση να παρουσιάσουν την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, προτού τα προβλήματα γίνουν μεγαλύτερα και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν».
Στη συνέχεια η Συνομοσπονδία απαριθμεί επτά τεχνοκρατικές αστοχίες της Τρόικας:
- Η αναίτια παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις και η προσπάθεια κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
- Η αντίφαση: Όχι στην κατανάλωση. Ναι στην ανάπτυξη.
- Οι βίαιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό με αντικοινωνική επίθεση στους συνταξιούχους.
- Οι λανθασμένες προβλέψεις και οι συνεχείς αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για το ποσοστό της ύφεσης και τον πληθωρισμό.
- Οι ανεδαφικές συνεχείς αυξήσεις και μετατάξεις του ΦΠΑ με αρνητικά αποτελέσματα στα Δημόσια Έσοδα.
- Οι απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων χωρίς να δίνονται λύσεις στη διόγκωση της ανεργίας.
- Ο πρόχειρος σχεδιασμός πώλησης και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ.