Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 15:49

Σε υψηλό 15ετίας το γιεν

Σε υψηλό 15ετίας σκαρφάλωσε το γιεν έναντι του δολαρίου, ενώ αναρριχήθηκε και σε υψηλό εννέα ετών έναντι του ευρώ, με τους επενδυτές να τεστάρουν την αποφασιστικότητα των ιαπωνικών αρχών να ανακόψουν την άνοδο του νομίσματος.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών σκαρφάλωσε το γιεν έναντι του δολαρίου, ενώ αναρριχήθηκε και σε υψηλό εννέα ετών έναντι του ευρώ, με τους επενδυτές να τεστάρουν την αποφασιστικότητα των ιαπωνικών αρχών να ανακόψουν την άνοδο του νομίσματος.

Η άνοδος του γιεν πυροδοτήθηκε σήμερα από τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες περιόρισαν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου και οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης στις ξένες αγορές συναλλάγματος, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αρκέστηκε να πει ότι «οι μεγάλες αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν είναι επιθυμητές».

«Αν οι Ιάπωνες δεν λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, θα δούμε τις κερδοσκοπικές κινήσεις να οδηγούν την ισοτιμία δολαρίου / γιεν στα 80 γιεν», σχολίασε αναλυτής της RBS Global Banking.

Στις 15:39 (ώρα Ελλάδος), το δολάριο διαμορφωνόταν στα 83,99 γιεν και το ευρώ στα 105,77 γιεν. Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2595 δολάρια.