Διάλογο με τους πολίτες για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων ανοίγει το Υπουργείο Οικονομικών, αναρτώντας προς διαβούλευση το πλαίσιο σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Διάλογο με τους πολίτες για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων ανοίγει το Υπουργείο Οικονομικών, αναρτώντας προς διαβούλευση το πλαίσιο σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/?p=498 .
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η πρωτοβουλία έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς παιγνίων. Από το 2002 στη χώρα μας ισχύει καθολική απαγόρευση της λειτουργίας τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών εκτός από αυστηρά περιορισμένους χώρους όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τα καζίνο.
Συνέπεια αυτής της απαγόρευσης, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, ήταν η καταδίκη της Ελλάδας με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η επιβολή προστίμου ύψους 32.000 ευρώ ανά ημέρα ή 11,5 εκ. ευρώ ανά έτος.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου έχει οδηγήσει στο προοδευτικά στο παράνομο άνοιγμα της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ την ίδια ώρα, η εξάπλωση του διαδικτύου έχει διαμορφώσει μια νέα αγορά ηλεκτρονικού στοιχήματος, η οποία όμως λειτουργεί χωρίς κανενός είδους ρύθμιση και εποπτεία.
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Το ΥΠΟΙΚ δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει με απόλυτη διαφάνεια στην αποτελεσματική ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου των τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, καλώντας για το λόγο αυτό τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματικούς φορείς, να εκθέσουν τις απόψεις τους στο εν λόγω ζήτημα.