Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών το πρώτο εξάμηνο της χρήσης. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα στοιχεία για το 35% των εισηγμένων εταιρειών (100 επιχειρήσεις) δείχνουν κάμψη κερδών της τάξης του 95%, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η συνολική εικόνα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών των περίπου 180 εισηγμένων που υπολείπονται.
Εικόνα ραγδαίας επιδείνωσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το 2010 θα είναι το χειρότερο έτος που γνώρισαν ποτέ οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα στοιχεία για το 35% των εισηγμένων εταιρειών (100 επιχειρήσεις) δείχνουν κάμψη κερδών της τάξης του 95%, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η συνολική εικόνα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών των περίπου 180 ακόμη εισηγμένων που υπολείπονται, οδηγώντας το συνολικό αποτέλεσμα σε υψηλές ζημιές.
Όπως επισημαίνει η «Ν», τα συνολικά κέρδη έχουν φτάσει μόλις τα 98 εκατ. ευρώ έναντι 2,17 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Την ίδια στιγμή τα συνολικά έσοδα των εισηγμένων (εκτός ασφαλιστικών και επενδυτικών), σημείωσαν άνοδο στα 30,5 δισ. ευρώ έναντι 28 δισ. ευρώ, ενώ δραματική καταγράφεται η πορεία των EBITDA, τα οποία σημειώνουν κάμψη της τάξης του 20%.
Ιδιαίτερα επιβαρυντική και στο β' τρίμηνο του 2010 είναι η «εισφορά» του τραπεζικού κλάδου, εμφανίζει σημαντικές ζημιές λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων των Γενικής, Εμπορικής, Αγροτικής και Τ-Bank (Ασπίς). Οι τράπεζες όπως είναι γνωστό επιβαρύνθηκαν από την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και από την έκτακτη φορολόγηση. Επίσης στο σύνολό τους διενήργησαν ιδιαίτερα αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Σημειώνεται ότι αναμένονται τα μεγέθη των Κύπρου, Eurobank και Alpha, τα οποία όμως δεν πρόκειται να σώσουν την κατάσταση.
Εξαιρέσεις
Ο κλάδος της ενέργειας, με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, ξεχώρισε και σε αυτό το τρίμηνο. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ με κέρδη 347,9 εκατ. ευρώ αν και με σημαντικές απώλειες έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009, θεωρείται η «ατμομηχανή» της κερδοφορίας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Ακολουθήθηκε από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος ενίσχυσε τη συνολική εικόνα με 251 εκατ. ευρώ, ο οποίος απώλειες 32% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε την Coca Cola με κέρδη 196,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αποτελεί και τη λαμπρή εξαίρεση αφού κατάφερε να σημειώσει άνοδο κερδών αν και μικρή.
Αρνητική ήταν η συμμετοχή της Εθνικής αφού τα κέρδη της έφτασαν μόλις τα 146 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 80%, ενώ και ο μέχρι πρόσφατα «αυτοκράτορας» της κερδοφορίας, ΟΤΕ βρέθηκε στο «νήμα της κερδοφορίας με κέρδη 5 εκατ. ευρώ έναντι 275 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Όπως υπογραμμίζει η Ναυτεμπορική, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 50% των εταιρειών είναι ζημιογόνο, μια αναλογία πρωτοφανής.